eur:
393.76
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Előadások az elfeledett Teleki téri zsidóságról

A józsefvárosi Teleki tér elfeledett zsidóságának életéről szóló programsorozatot szervez a Gláser Jakab Emlékalapítvány hétfőtől szerdáig Budapesten, a Kesztyűgyár Közösségi Házban. A háromnapos programsorozaton előadások, workshopok, kiállítás és városi séta is várja az érdeklődőket - közölték a szervezők az MTI-vel.

Két éve azzal a céllal hozta létre a Teleki tér 22. szám alatti, ma is működő zsidó stíbel (lakásimaház) alapítványa a Teleki'44 elnevezésű projektet, hogy rekonstruálják a városrész zsidó történelmét és fontosabb eseményeit.

A szervezők tájékoztatása szerint a II. világháborúig több kisebb imaház épült és működött a piac körül, ahol sok zsidó árulta portékáját. Társadalmi összetételük azonban más volt, mint az újlipótvárosi vagy erzsébetvárosi zsidó közösségé, itt főként kevésbé asszimilálódott, alacsonyabb státuszú iparos, kiskereskedő zsidók éltek.

Az Adler Tamás és Lelkes Szilvia által vezetett Teleki'44 projekt tagjai informális kapcsolatokon keresztül kezdtek el életútinterjúkat készíteni az ott élőkkel vagy korábbi lakókkal. Két év alatt mintegy 60 interjút rögzítettek, és emellett levéltári kutatásokat is végeztek.

Hétfőn és kedden különféle előadásokat hallhatnak az érdeklődők - többek között a Teleki tér környékére betelepült zsidók társadalmi státuszáról, a józsefvárosi zsidó múlt történetéről, a helyi kóser kereskedelemről és vendéglátásról.

Szó lesz a pótimaházakról, amelyekből mintegy 40 működött a környéken. Az itt élők ezeket csak különféle ünnepekre béreltek ki, nem egy nagy zsinagóga alá tartoztak, hanem szabad közösségként funkcionáltak. Asszonyok a Teleki téren címmel pedig azokról a nőkről esik szó, akik egyedül maradtak a háborúban.

Az Ellenállók, embermentők, kalandorok című előadáson azokról a nem zsidókról beszélnek, akik 1944-45-ben életük kockáztatásával mentették meg zsidó honfitársaikat. A kutatások során az is kiderült, hogy voltak olyan zsidók, akik nyilasnak öltözve mentették az áldozatokat.

Az előadók között szerepel mások mellett Toronyi Zsuzsa, a Magyar Zsidó Levéltár igazgatója, valamint Hegedűs Pál és Michael L. Miller, a Közép-európai Egyetem (CEU) oktatói.

A rendezvény ideje alatt archív családi felvételekből álló kiállítás lesz látható. Szerdán pedig másfél órás sétára hívják a városrészbe az érdeklődőket - olvasható a programot ismertető tájékoztatóban.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×