eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ez díszíti a Dob utcai tűzfalat

Csempemozaikból készített alkotást Hegedűs Márton grafikus a Dob utca 40. falára a Színes Város Strongbow Budapest Fesztivál keretei között. Ennek a falnak a témája az "Utca vagy galéria" ellentétpár témáját dolgozza fel.

Hegedűs Márton szerint az ellentétpár megjelenítéskor arra törekedett, hogy a nézőpont kettősségén keresztül ábrázolja a hagyományos és az utcai művészet egymásra reflektáló egységét. "Az elegáns fekete háttér és az egyszerű keretes szerkezet a tradicionális művekre utal, míg a benne elhelyezett szemek a kifelé tekintést, a nyitottságot szimbolizálják" - olvasható a művész értelmezése a Színes Városnak az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Hegedűs Márton grafikus pályafutását animációs rendezésekkel kezdte, majd éveken át ismert magazinoknál dolgozott vezető grafikusként. Stílusa jellemzően a képregényekből építkezik, első önálló képregénye, a Slussz Kulcs Klán a Libri Kiadó gondozásában jelent meg 2012-ben.

A művész Barcelonában találkozott először a csempemozaikkal, ő maga 2002-ben kezdett el ezzel a technikával dolgozni. Az alkotó számára a tört csempe filozófiája úgy írható le, mint "maga az emberi sors, amely mozaikszerűen áll össze, néha darabjaira törik, de közben rajtunk múlik, hogy mivé alakítjuk újra".

A Dob utcai alkotás munkafolyamata 25 napig tartott. A képet az alkotó 25 négyzetméter csempéből rakta ki a falra, ehhez 100 kiló csemperagasztót és 50 kiló fugát használt fel.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×