Ez díszíti a Dob utcai tűzfalat

InfoRádió / MTI
2014. szeptember 18. 22:53
Csempemozaikból készített alkotást Hegedűs Márton grafikus a Dob utca 40. falára a Színes Város Strongbow Budapest Fesztivál keretei között. Ennek a falnak a témája az "Utca vagy galéria" ellentétpár témáját dolgozza fel.

Hegedűs Márton szerint az ellentétpár megjelenítéskor arra törekedett, hogy a nézőpont kettősségén keresztül ábrázolja a hagyományos és az utcai művészet egymásra reflektáló egységét. "Az elegáns fekete háttér és az egyszerű keretes szerkezet a tradicionális művekre utal, míg a benne elhelyezett szemek a kifelé tekintést, a nyitottságot szimbolizálják" - olvasható a művész értelmezése a Színes Városnak az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Hegedűs Márton grafikus pályafutását animációs rendezésekkel kezdte, majd éveken át ismert magazinoknál dolgozott vezető grafikusként. Stílusa jellemzően a képregényekből építkezik, első önálló képregénye, a Slussz Kulcs Klán a Libri Kiadó gondozásában jelent meg 2012-ben.

A művész Barcelonában találkozott először a csempemozaikkal, ő maga 2002-ben kezdett el ezzel a technikával dolgozni. Az alkotó számára a tört csempe filozófiája úgy írható le, mint "maga az emberi sors, amely mozaikszerűen áll össze, néha darabjaira törik, de közben rajtunk múlik, hogy mivé alakítjuk újra".

A Dob utcai alkotás munkafolyamata 25 napig tartott. A képet az alkotó 25 négyzetméter csempéből rakta ki a falra, ehhez 100 kiló csemperagasztót és 50 kiló fugát használt fel.