Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Keveházi Gábor az ExperiDance táncszínháznál folytatja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Keveházi Gábor Kossuth- és Liszt-díjas táncművész az ExperiDance táncszínház új balettmestere a 2014/2015-ös évadtól, míg Kopeczny Kata Harangozó-díjas balettművész, a Szegedi Kortárs Balett egykori tagja a tánckar vezetőjeként fog tevékenykedni.

Keveházi Gábor hosszú távra tervezett csatlakozásával a Román Sándor által vezetett társulat a legmagasabb szintű klasszikus balettet is beemeli az alapvetően a Kárpát-medencei néptáncokból, valamint az európai klasszikus és kortárs táncelemekből építkező egyedi stílusába - olvasható a társulat által az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben.

A tánckar napi rutinja is változik, hiszen a próbafolyamatnak még szervesebb része lesz a klasszikus balett, amely központi szerepet fog játszani az ExperiDance teljesen új, nemzetközi színvonalú produkciójában, amelyről azonban egyelőre nem árulnak el részleteket. A már repertoáron lévő darabok klasszikus balettből vett elemein is érezhető lesz a minőségi változás - ígéri a társulat.

Az új balettmester érkezése mellett a tánckar létszáma harmincról hatvan főre bővült, hogy eleget tegyen az ExperiDance egyre szaporodó külföldi felkéréseinek - írják, hozzátéve, hogy a társulat az új évadban valószínűleg Olaszországba és Németországba is ellátogat.

Mint rámutatnak, a táncosok kiválogatása egész nyáron zajlott és még mindig nem ért véget, vagyis a tánckar még tovább bővülhet. A jelentkezőknek nem csupán a néptánctudásukat, hanem egyebek mellett a színészi kvalitásaikat is bizonyítaniuk kell, hiszen a társulat produkcióiban nagy hangsúly helyeződik a gesztusnyelvre és a mimikára is.

Az induló őszi évadban az ExperiDance legsikeresebb egész estés előadásait, többek közt a 100 Tagú Cigányzenekar szólistáinak közreműködésével készült Fergeteges - A királyné, a gróf és a cigánylány című produkciót, az Arany János vígeposzára épülő Nagyidai cigányok című darabot és a Frank Sinatra - A Hang című előadást is láthatja a közönség a társulat állandó játszóhelyén, a RaM Colosseumban.