eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Teltházas előadások a Zsidó Nyári Fesztivál minden helyszínén

Bródy-koncerttel zárult vasárnap este a Dohány utcai zsinagógában a Zsidó Nyári Fesztivál, amelyet idén minden eddiginél nagyobb érdeklődés kísért: a több mint tíz helyszínen bemutatott mintegy ötven művészi produkcióra mintegy százezer néző volt kíváncsi.

Az immár tizenhét éves múltra visszatekintő fesztivál programjai kivétel nélkül telt házakat vonzottak, a koncerteket, előadásokat esténként minden helyszínen vastapssal, állva köszöntötte a közönség. Ebből gondoljuk, hogy a fesztivál ezúttal sem okozott csalódást a rajongóinak, sőt jelentősen sikerült bővíteni a zsidó kultúra iránt érdeklődők körét - összegezte Vadas Vera fesztiváligazgató az elmúlt egy hét eredményeit az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A gyorsmérleg szerint a fesztivál hozzávetőleg mintegy százezer látogatót vonzott. Ez nemcsak a Zsidó Nyári Fesztivál életében, hanem nemzetközi szinten, más nyárvégi kulturális fesztiválokkal összehasonlítva is rekordlátogatottságot jelent. Számunkra az idén ez különösen fontos volt, hiszen a fesztivál szoros költségvetésből valósult meg, amelynek fő forrása a jegybevétel - hangsúlyozta Vadas Vera.

A hazai közönség, ismerve a fesztivál hagyományait, nagy érdeklődéssel várta a különleges, egyedi produkciókat, de sokat számít az is, hogy a Zsidó Nyári Fesztiválnak egyre bővülő külföldi törzsközönsége is van, akik eleve úgy tervezik budapesti utazásaikat, hogy részt tudjanak venni a programokon. Becsült adataink szerint a látogatók 40 százaléka külföldről érkezik, akik turisztikai szempontból kiemelten jó vendégkört jelentenek, hiszen átlagosan kétszer annyi időt töltenek Budapesten, négy-öt csillagos szállodákban laknak és a többszörösét költik el, mint az átlagos fesztiválturisták - tette hozzá.

Idén a fesztivál meghatározó témája, üzenete a holokauszt 70. évfordulója volt. A megemlékezés jegyében műsorra tűzött előadások - mint a Kislányom, Anne Frank című táncjáték, a Budapest Táncszínház társulata és Gálffi László előadásában, a Konrád György "Kutató kezek" című esszéjének zenével átszőtt feldolgozása, Alföldi Róbert és a Szakértők előadásában, a Radnóti és korunk című előadói est, valamint három monodráma a Rose, az Egy pesti lány, és az Egy őrült nő naplója - rendkívüli sikere azt is bizonyította, hogy a holokauszt feldolgozása nagyon is időszerű társadalmi kérdés.

Több képzőművészeti és fotókiállítás is kapcsolódott a megemlékezéshez, mint például az "Életben tartva az emlékeket" című poszterkiállítás és az Imák Auschwitz után, az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány szervezésében. Ez utóbbi a hónap végéig még megtekinthető a Rumbach utcai zsinagógában.

Ezúttal is érkeztek világhírű külföldi vendégművészek a fesztiválra, Giora Feidman, a klezmerkirály a Zeneakadémián adott koncertet. Frank London amerikai trombitás a Nigunnal, Nick Roth ír szaxofonos a Lukács Miklós Trióval lépett fel, és nagy sikerrel mutatkozott be az örmény harmonikás David Yengibarian triója is. A komolyzene iránt érdeklődők a Párizsban élő Csordás Klára dalestjét élvezhették, Jeff Cohen zongoraművész kíséretében.

A Zsidó Nyári Fesztivál 1998 óta építi a budapesti zsidó negyed egyre markánsabb és a külföldiek, belföldiek által egyre jobban kedvelt arculatát. Az Akácfa utcai Mazel Tov új helyszínként kapcsolódott be a fesztivál programjába, ahol nagy sikerű esten mutatkozott be Reut Regev izraeli harsonaművész és az R* Time jazz trió, a fesztivál idején pedig a programok után afterpartyn fogadta a művészeket és a hallottakat-látottakat továbbgondolni kívánó közönség tagjait.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×