eur:
393.1
usd:
366.77
bux:
66587.13
2024. április 25. csütörtök Márk

Szeptember 12-én búcsúztatják Esterházy Melindát

Szeptember 12-én, 13 órakor kezdődik Galántai Esterházy Melindának, Esterházy Pál herceg (1901-1989) özvegyének, Burgenland kulturális élete egyik legnagyobb támogatójának gyászszertartása Ausztriában, a kismartoni Szent Márton-dómban.

A 12., egyben utolsó Esterházy-herceg augusztus 28-án, 95 évesen elhunyt özvegyét szűk családi körben helyezik végső nyugalomra a kismartoni családi kriptában. A gyászszertartás előtt 9.30-tól 12 óráig nyílik lehetőség a kegyelet lerovására és a kondoleálókönyv aláírására - közölte a gyászoló család és az Esterházy Magánalapítvány.

A szentmisét Ägidius Zsifkovics megyéspüspök és Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát celebrálja. A gyászmisét Michael Haydn c-moll Requiem-je, I. Esterházy Pál herceg (1635-1713) kantátagyűjteményények, a Harmonia Caelestisnek, a magyar barokk zenetörténet első jelentős művének részletei kísérik.

A kismartoni Ferences templomban és kolostorban található családi kriptát 1705-ben I. Esterházy Pál herceg alapította, aki saját maga is itt lelt végső nyugalmat. Esterházy Melinda hercegné 1989-ben restauráltatta a családi kriptát, végakarata szerint őt is ezen a történelmi helyen helyezik örök nyugalomra.

A család magyarországi ága számára szeptember 22-én 18.15 órakor, a budapesti Szent István-bazilikában Várszegi Asztrik mutat be engesztelő szentmisét a hercegné lelki üdvéért.

Ottrubay Melinda néven született Budapesten 1920-ban, Ottrubay Dezső törvényszéki elnök lányaként. A Magyar Állami Operaház prímabalerinája lett, s karrierje csúcsán ismerkedett meg későbbi férjével, V. Esterházy Pál herceggel, akivel 1946-ban házasságot kötött. Ezután felhagyott balett-táncosi pályafutásával.

Esterházy Pált 1949-ben, a Mindszenty-perben hosszú fogságra és teljes vagyonelkobzásra ítélték. Az 1956-os forradalom alatt szabadult, ezután a hercegi pár rövid ausztriai tartózkodás után Svájcban telepedett le. Zürichben éltek a férj 1989 áprilisában bekövetkezett haláláig. Negyvenhárom évnyi házasságuk alatt nem született gyermekük.

Végrendeletében Esterházy Pál feleségét jelölte meg az ausztriai vagyon és kulturális javak egyedüli örököseként. A hercegné 1994-ben az Esterházy kulturális örökséget vagyonkezelés céljából magánalapítványokba helyezte el, majd 2000-ben kezdeményezte az alapítványi rendszer modernizálását.

Véglegesen 2002 őszén, 83 évesen mondott le hivatalos funkcióiról és vonult vissza a nagy nyilvánosság elől, de - mint a család és az Esterházy-alapítvány hangsúlyozta - az utolsó pillanatig nagy érdeklődést tanúsított Burgenland tartomány kulturális és társadalmi eseményei iránt, melyeket nagylelkűen támogatott is.

A hercegné nevéhez fűződik a magyar történelmi örökség részét képező kismartoni Esterházy-kastély és Fraknó várának karbantartása, azokban nagy jelentőségű kiállítások rendezése, valamint közhasznú és szociális támogatások biztosítása. Tevékenységét számtalan kitüntetéssel ismerték el.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×