eur:
394.17
usd:
370.23
bux:
65674.48
2024. április 19. péntek Emma

Kertész Imre: megcsináltam az életművemet

Megcsináltam az életművemet, ez a lényeg - mondta Kertész Imre, aki a Szent István Rend átvételéről úgy vélekedik: "amit adnak, el kell fogadni". A Nobel-díjas író Friderikusz Sándornak nyilatkozott, a beszélgetést csütörtök este tűzte műsorára az ATV.

A Szent István Rend átvétele miatti kritikákról, a Nobel-díj utáni negatív élményeiről, idős kori gondolatairól, és Istennel való viszonyáról, pontosabban transzcendens gondolatairól is beszélt Kertész Imre az ATV csütörtök esti adásában.

Friderikusz Sándornak az egészségi állapotára vonatkozó kérdésére az író így válaszolt: "Tulajdonképpen rossz, de tartom magam. Megcsináltam az életművemet, ez a lényeg."

Kertész Imre két évvel ezelőtti hazatérésének okáról azt mondta, Berlinben különösen rossz orvosi kezelést kapott, ezért döntött a költözés mellett.

"Olyan dolgok történtek velem a kórházakban, hogy az elképesztő" - jelezte az író.

A Szent István Rend átvételének kérdésről, ami miatt sokan kritizálták, legkeményebben - mint mondta - Schiff András Londonban és Firenzében élő, Kossuth-díjas zongoraművész fejezte ki nemtetszését. Ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: "amit az embernek kínálnak, azt el kell fogadni."

"Sokan lebeszéltek az átvételről, azzal, hogy az valamiféle bűncselekményhez hasonlatos, ha én elfogadok egy a díjat. Hát menjenek a fenébe, ez egy hülyeség. Kifejezetten utálnak egyesek érte. Tudod, hogy a Nobel-díj után mit álltam ki gyalázatban?" - fogalmazott az író.

Kertész Imre arról is beszélt, hogy nem foglalkozik magyar belpolitikával, az nem érdekli. Magyar sajtót pedig nem olvas, mert nem magyar nyelven van írva.

Az utolsónak szánt műve, a napokban megjelent A végső kocsma utolsó sorában Kertész Imre azt írja, "mindig volt egy titkos életem, és mindig az volt az igazi".

"Leéltem negyven évet különféle diktatúrákban, elvesztegettem ezt az időt. De titkos életet éltem közben. Fel kellett olvasnom a Sorstalanság című regényem, ami már nagyon eltávolodott tőlem, utolsó fejezetét és olvastam és éreztem, ez már nem az enyém, valahogy kikristályosodott" - érzékeltette.

Arra a kérdésre, hogy mi nyomasztotta az elmúlt években, Kertész Imre azt mondta, a halál és az öregség.

"Mit tudunk a halálról? Semmit nem tudunk. Azt tudjuk, hogy nincs többé" - fogalmazott. Megjegyezte, hogy régebben ez foglalkoztatta.

"Manapság már nem, mert tudom, hogy már benne vagyok" - tette hozzá, azzal: az igazság az, hogy Parkinson-kórral küzd, és bármikor bármi történhet vele, mert ez az a betegség, ami egy pillanat alatt zajlik le.

Kertész Imre a hazatérése után adott első, majdnem fél órás interjúban azt mondta, nem szeretne többet írni, de ki tudja, lehet, hogy még sor kerül rá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×