eur:
394.37
usd:
370.62
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Halad a Titanic

Április 12-éig tart Magyarország legnagyobb filmfesztiválja, a Titanic. 25 nemzet 52 alkotását 7 szekcióba osztja a válogatás, amely a világ legfrissebb filmtermését mutatja be és idén elsősorban európai alkotásokra koncentrál - mondta az InfoRádiónak Horváth György, a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója.

A 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál amellett, hogy nagykorú és érett, az új programszerkesztőnkkel arra törekedtünk, hogy frissen, jól kommunikálható és tömör szerkesztésű program legyen. Ez azt jelenti, hogy tudatosan vadásztuk le a legújabban látott filmeket, így lett az 52 filmből 11 olyan alkotás, amelyet 2014-ben gyártottak.

A Kálvária című angol-ír drámával nyit és Jim Jarmusch Halhatatlan szeretők című filmjével zárul a fesztivál - mondta Horváth György. Hozzátette: a versenyben először fordul elő bolgár alkotás, a Viktória című filmet azért emelném ki, mert huszonöt évet próbál átfogni. A 1979-ben induló történetben a címszereplő lánynak rejtélyes módon hiányzik köldöke, ezen az összetett képen keresztül igyekszik arról beszélni, hogyan lehet megvalósítani dolgokat vagy tiltakozni a fennálló rend ellen, majd bekövetkezik a rendszerváltozás, megváltozik a közeg - mondta Horváth György.

25 nemzet 52 alkotását 7 szekcióba osztva láthatja a közönség. A Titanic 2005 óta versenyfesztiválként is működik. Idén kilenc film - köztük hat elsőfilmes alkotás - vetekszik majd a Hullámtörők-díjért.

"A fesztivál során külön foglalkoztunk azzal, hogy mutassunk történelmi parabolákat, a török versenyfilm, A hosszú út hazafelé egy 1914-es valódi események alapján feldolgozott élettörténet" - mondta Horváth György.

"Vannak olyan filmek, ahol a cím beszédes. Az Optimisták című norvég dokumentumfilm egy különös történetet dolgoz fel, amelyből leírhatatlan életöröm sugárzik." "Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy egyre népszerűbbek a dokumentumfilmek a fesztiválon, egész estés zenés dokumentumfilmeket lehet majd most is látni a fesztiválon - jelezte a fesztiváligazgató.

A 2014-es Titanic sem marad magyar vonatkozások nélkül: itt debütál Novák Erik új, fekete humorral vegyített akció-thrillerje, a Fekete leves, ez lesz a világpremiere, különleges módszerrel készült a film, mindenki a saját nevén szerepel a vásznon - mondta Horváth György. Az Egy portugál apáca levelei előtt látható lesz Szabó Simon Tamperében díjat nyert rövidfilmje, a Fal, illetve a Lovak és emberek kísérőfilmjeként Bucsi Réka a Berlinálé versenyprogramjába is beválogatott, MOME-n készült animációs műve, a Symphony no. 42 is.

Horváth György elmondta: "Az európai alkotók közül egyre többen hallottak már a fesztiválról." "Magyarország legnagyobb filmszakmai eseményén öt nagy helyszínen: Budapesten az Urániában, a Toldiban, a Puskin, az Örökmozgóban és az A38-on egyidejűleg zajlanak a vetítések" - mondta a fesztivál igazgatója. Hozzátette: "nemzetközi összehasonlításban a kisebbek közé tartozunk, de hazai viszonylatban büszkék vagyunk arra, amit a huszonegy év alatt elértünk."

Mint mondta: "a fesztiválhangulatot a kísérő programok biztosítják, úgy gondoljuk, a közönség szereti az olyan pillanatokat, amikor előadás is kíséri a filmet." A nemrég elhunyt Jancsó Miklósra az Örökmozgóban a MANDA segítségével egy különleges válogatással emlékezik a fesztivál.

Az idei fesztivál újdonsága a Coming Soon című kerekasztal-beszélgetés, amelynek témája a filmes felsőoktatási képzés helyzetére és lehetőségei lesznek.

A fesztivál végleges programja a http://www.titanicfilmfest.hu oldalon érhető el.

Hanganyag: Fehér Anna Magda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×