A U2 albuma is bekerül az amerikai Kongresszusi Könyvtárba

InfoRádió / MTI
2014. április 2. 22:22
A U2 The Joshua Tree című klasszikus albuma és egy keresztényrock-album is bekerül az amerikai Kongresszusi Könyvtár legfontosabb zenei felvételeket őrző nyilvántartásába.

A Kongresszusi Könyvtár 2000-ben létrehozott Nemzeti Lemeznyilvántartása (National Recording Registry) évente 25 "kulturálisan, történelmileg és esztétikailag jelentős felvétellel" bővül. Manapság már mintegy 400 lemezt őriz a nyilvántartás.

Idén a U2 albuma mellett a kiválasztott lemezek között van továbbá a Creedence Clearwater Revival Fortunate Son című albuma, az Everly Brothers Cathy's Clown című kislemeze és Linda Ronstadt Heart Like a Wheel című albuma.

A U2 1987-ben megjelent albumát, amelyen olyan nagysikerű slágerek vannak mint a Where the Streets Have no Name, vagy a With or Without You, azután választották be a nemzeti nyilvántartásba, hogy számtalan jelölést kapott a könnyűzene kedvelőitől.

Larry Norman 1972-ben kiadott Only Visiting this Planet című albuma az első keresztényrock-album, amelyet nemzeti nyilvántartásba vettek.

Matthew Barton kurátor arra hívta fel a figyelmet, hogy a U2 hangzásvilága, bár nem kifejezetten vallásos, hatással van a keresztény rockra is egyes templomokban olyan számaival, mint például az I Still Haven't Found What I'm Looking For című.

A U2 beválasztott lemezénél egy évtizeddel korábban volt népszerű Linda Ronstadt, aki "segített meghatározni a musicalek korát. Ronstadt ízlésformáló volt, aki keverte a korai rock és country zenét - magyarázta Barton.

Ronstadt nagysikerű számát a When Will I Be Loved címűt Phil Everly, az Everly Brothers ifjabb tagja írta. A testvérek Cathy's Clown kislemezével most együtt kerül be a nyilvántartásba Ronstadt Heart Like a Wheel című, 1974-ben kiadott albuma.

Az idén kiválasztott 25 lemezfelvétel legrégebbike a The Laughing Song című lemez, amely az első afroamerikai énekes, George Washington Johnson dalát rögzíti valamikor 1896-ból. A legfrisebb felvétel Jeff Buckley előadásában Leonard Cohen Hallelujah című dala, amelyet 1994-ben rögzítettek.