Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Oroszország megvenné Rahmanyinov svájci hagyatékát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Oroszország megvenné Szergej Rahmanyinov svájci hagyatékát: a 70 éve elhunyt zeneszerző és zongoraművész 18 millió frankra (4,35 milliárd forintra) tartott villáját és vele együtt a művész archívumát.

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy az illetékesek december 20-ig vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy lehetséges-e a hagyaték orosz állami vagyonból való megvásárlása.

Hivatalos moszkvai források szerint Rahmanyinov örökösei el akarják adni a komponista villáját Luzern kantonban. Gyenisz Mazujev neves zongoraművész csütörtökön az orosz közszolgálati televízióban egyedülállónak nevezte a lehetőséget arra, hogy Rahmanyinov ingatlana az orosz kulturális javak sorába kerüljön.

A Kremlnek feltett szándéka, hogy Rahmanyinov munkássága az orosz nemzeti örökség része legyen. Vlagyimir Megyinszkij kulturális miniszter azonban nemrég az Izvesztyia című lapban költséges ötletnek nevezte a 18 millió svájci frankot kóstáló terveket. Putyin elnök mindazonáltal utasította a kulturális és a külügyi tárcát, hogy foglalkozzon a Rahmanyinov-hagyaték ügyével.

A zeneszerző 1917-ben hagyta el Oroszországot családjával. A Bauhaus-stílusú villában 1929 és 1939 között élt Weggis-Hertensteinben. Ott írta többek között Rapszódia egy Paganini-témára című művét.

Szergej Rahmanyinov 1943-ban Los Angelesben halt meg.