eur:
393.48
usd:
368.78
bux:
65881.47
2024. április 23. kedd Béla

Megnyílt a tokiói magyar kulturális és turisztikai központ

Megnyílt Tokióban a Magyar Kulturális és Turisztikai Információs Központ.

A japán főváros magyar nagykövetségénél lévő központ csütörtöki ünnepélyes szalagátvágásán - amelyet Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Mizuta Noriko, a tokiói Dzsószai Egyetem vezetője végzett el - Orbán Viktor miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly Japánból 77 ezer turista ékezett Magyarországra. Több mint 153 ezer éjszakát töltöttek el ott, ami tízszázalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Ez azt is mutatja, hogy egyre erősebbek a japán-magyar gazdasági kapcsolatok - mondta a kormányfő, akinek vezetésével szerda este érkezett magyar politikai-üzleti delegáció Japánba.

A megnyitón Szerdahelyi István tokiói magyar nagykövet közölte: az iroda célja az, hogy az oktatási, kulturális közvetítői tevékenységet végző japán intézményekhez kellő mennyiségben és időben eljussanak azok az információk, amelyek alapján meghívhatják a magyar kultúra képviselőit a távol-keleti országba. Emellett kulturális projektet is szervez majd a központ - tette hozzá.

A tokiói Magyar Kulturális és Turisztikai Információs Központ kialakítására és működtetésére - a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint - idén 3,5 millió forintot biztosít a magyar kormány.

Előzőleg, szintén a nagykövetségen, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára energetikai együttműködési megállapodást írt alá Isiguro Norihikóval, a japán gazdasági tárca miniszterhelyettesével.

Az államtitkár az aláírás után az MTI-nek elmondta, hogy a kétoldalú megállapodás értelemében együttműködésbe kezd a két ország a megújuló energiaforrások használata és fejlesztése területén. Megemlítette a tisztaszén-technológiát, amelyben Japán vezető szerepet tölt be a világban, ezért a kormány számít a segítségére ezen eljárás esetleges magyarországi alkalmazásában.

A megállapodás rögzíti az együttműködést a nukleáris energia területén is, azon belül a képzés, a technológia, a nukleárishulladék-kezelés és az esetleges káros nukleáris hatások elhárításának kérdéseiben.

A nagykövetségi program kitüntetések átadásával zárult. Orbán Viktor magyar állami elismerést adott át mások mellett a Dzsószai Egyetem vezetőjének, vállalatvezetőknek és kulturális területen dolgozóknak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nehezen érhettek el hozzánk a távoli befektetők: ez most alapjaiban megváltozhat

Nehezen érhettek el hozzánk a távoli befektetők: ez most alapjaiban megváltozhat

Április közepétől vásárolhatók meg annak a tőzsdén kereskedett befektetési alapnak (Exchange Traded Fund, ETF) a befektetési jegyei, amely a kelet-közép-európai régió hét országának legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényei közül maximum huszonötöt tartalmazhat. Az alapot kibocsátó OTP Alapkezelő szándékai szerint a termékkel azok a befektetők is hozzáférhetnek régiónk vállalati topligájához, akiknek nincs piaci ismerete ebben a térségben. Az OTP CETOP ETF érdekessége, hogy három partner, az OTP Alapkezelő, az OTP Global Markets, illetve a Budapesti Értéktőzsde közös projektjeként jött létre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×