Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megnyílt a tokiói magyar kulturális és turisztikai központ

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megnyílt Tokióban a Magyar Kulturális és Turisztikai Információs Központ.

A japán főváros magyar nagykövetségénél lévő központ csütörtöki ünnepélyes szalagátvágásán - amelyet Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Mizuta Noriko, a tokiói Dzsószai Egyetem vezetője végzett el - Orbán Viktor miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly Japánból 77 ezer turista ékezett Magyarországra. Több mint 153 ezer éjszakát töltöttek el ott, ami tízszázalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Ez azt is mutatja, hogy egyre erősebbek a japán-magyar gazdasági kapcsolatok - mondta a kormányfő, akinek vezetésével szerda este érkezett magyar politikai-üzleti delegáció Japánba.

A megnyitón Szerdahelyi István tokiói magyar nagykövet közölte: az iroda célja az, hogy az oktatási, kulturális közvetítői tevékenységet végző japán intézményekhez kellő mennyiségben és időben eljussanak azok az információk, amelyek alapján meghívhatják a magyar kultúra képviselőit a távol-keleti országba. Emellett kulturális projektet is szervez majd a központ - tette hozzá.

A tokiói Magyar Kulturális és Turisztikai Információs Központ kialakítására és működtetésére - a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint - idén 3,5 millió forintot biztosít a magyar kormány.

Előzőleg, szintén a nagykövetségen, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára energetikai együttműködési megállapodást írt alá Isiguro Norihikóval, a japán gazdasági tárca miniszterhelyettesével.

Az államtitkár az aláírás után az MTI-nek elmondta, hogy a kétoldalú megállapodás értelemében együttműködésbe kezd a két ország a megújuló energiaforrások használata és fejlesztése területén. Megemlítette a tisztaszén-technológiát, amelyben Japán vezető szerepet tölt be a világban, ezért a kormány számít a segítségére ezen eljárás esetleges magyarországi alkalmazásában.

A megállapodás rögzíti az együttműködést a nukleáris energia területén is, azon belül a képzés, a technológia, a nukleárishulladék-kezelés és az esetleges káros nukleáris hatások elhárításának kérdéseiben.

A nagykövetségi program kitüntetések átadásával zárult. Orbán Viktor magyar állami elismerést adott át mások mellett a Dzsószai Egyetem vezetőjének, vállalatvezetőknek és kulturális területen dolgozóknak.