Elhunyt a népszerű kémregényszerző

InfoRádió / MTI
2013. november 1. 19:03
Elhunyt 83 éves korában Gérard de Villiers francia író, kémregények népszerű szerzője, akinek művei világszerte sok millió példányban keltek el.

Ügyvédjének pénteki tájékoztatása szerint az írót előző nap érte a halál Párizsban.

Gérard de Villiers ügynöksorozatában (Son Altesse Sérénissime - SAS) kétszáz kémregény jelent meg az elmúlt fél évszázad folyamán, a történetekből átlagosan 200 ezer kelt el darabonként. Az író híres figurája az elszegényedett osztrák hercegből az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA ügynökévé lett Malko Linge volt. A regények a világpolitika éppen aktuális tűzfészkeiben játszódtak.

A szerzőnél felesége tájékoztatása szerint májusban hasnyálmirigyrákot állapítottak meg orvosai, az 1929. december 8-án született író azonban betegsége ellenére is aktív maradt. Utolsó, 200. műve nemrég jelent meg La Vengeance du Kremlin (A Kreml bosszúja) címmel.

A pályáját oknyomozó újságíróként kezdő Gérard de Villiers az ismert színműíró és filmes Jacques Deval fiaként született, a de Villers valójában a művészneve volt.

Igen termékeny szerző volt, évente négy-öt kötete jelent meg. Sokan ponyvaregényírónak könyvelték el, voltak, akik reakciósnak, macsónak vagy épp rasszistának nevezték. A siker azonban az ő oldalán állt: maga az író se tudta pontosan, hány könyvét adták el első, 1965-ben megjelent és Isztambulban játszódó műve megjelenése óta. "Világszerte úgy 120-150 milliót" - mondta egy alkalommal.