Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Karácsonyi ajándék lesz a Várkert Bazár

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Karácsonyra várhatóan teljesen elbontják a Várkert Bazár állványzatát, és láthatóvá válik a felújított épületegyüttes, tavasszal pedig átadják Ybl Miklós alkotását a nagyközönségnek. A most zajló munka jelenti az utóbbi idők legösszetettebb és legnagyobb szabású restaurátori feladatát - mondja Gerényi Viktor műemlékvédelmi felelős, műszaki vezető az InfoRádiónak.

A számos nem várt esemény ellenére is tartható a Várbazár 2014 tavaszára tervezett átadása.

Jelenleg párhuzamosan zajlik a műemléképület fémszerkezeteinek helyreállítása, a fa- és kőrestaurátori munka, a terrazzo és márványmozaik járóburkolatok felújítása, valamint a majolikamázas épületkerámiák restaurálása.

A rekonstrukció folyamán elsődleges szempont, hogy az épület legapróbb részleteit is megőrizzék és helyreállítsák, legyen szó falrészről, falfestményről vagy egy ajtókilincsről. Azokat az elemeket, amelyek helyreállíthatatlanok vagy teljesen elpusztultak, levéltári dokumentumok, korabeli fotók és a helyszínen begyűjtött maradványok alapján igyekeznek rekonstruálni a szakemberek.

A fémrestaurátori feladatok legnagyobb részét a vaskorlátok helyreállítása jelenti: az épületcsoport lépcsőházaiban, függőfolyosóin és kapuin megközelítőleg 320 folyóméter vaskorlát és kerítés restaurálását, valamint 115 folyóméter öntöttvas korlát rekonstrukcióját kell elvégezni.

A főbejárati kapukat, a fülkepavilonokat, valamint a bazársor mintegy 30 kapuját és számos ajtaját a farestaurátorok műhelyekben tisztítják meg az évtizedek alatt rájuk került többrétegű festéktől, majd konzerválószerrel kezelik őket, végül pótolják a hiányokat. Az ajtók az újrafestés és a megtisztított vasalatok felhelyezése után kerülnek vissza eredeti helyükre.

A járóburkolatok is eredeti színeikben és mintázatukban kerülnek helyreállításra olyan minőségben, hogy az épület új funkcióinak megfeleljen. A járófelület csak nagyon kevés helyen maradt meg eredeti állapotában, de ahol lehet, megmentik a korabeli darabokat.

A Bazár építéséhez édesvízi, durva és tardosi vörösmészkövet egyaránt használtak, minden kőfajtához egyedileg kell megtalálni a legmegfelelőbb kezelést és anyagot. A köveket először szemcseszórással megtisztítják, majd a kőanyagot speciális folyadékkal szilárdítják, a hiányzó részeket pedig nagyon szigorú restaurációs szabályok szerint pótolják.

A téli hónapokban nagy munka vár a festést végző restaurátorokra, akik ekkor készítik el a belső, festett terek rekonstrukciós munkálatait Ybl korában alkalmazott technikákkal.

Gerényi Viktor felelős műemléki vezető hangsúlyozta: a Várkert Bazár a felújítás végeztével olyan pezsgő és élhető közösségi tér lesz, ahol minden korosztály jól érezheti magát és megtalálhatja a neki leginkább vonzó programot. Így az épületegyüttes végre bekapcsolódhat a főváros kulturális és turisztikai vérkeringésébe.

Hanganyag: Király István Dániel