eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Karácsonyi ajándék lesz a Várkert Bazár

Karácsonyra várhatóan teljesen elbontják a Várkert Bazár állványzatát, és láthatóvá válik a felújított épületegyüttes, tavasszal pedig átadják Ybl Miklós alkotását a nagyközönségnek. A most zajló munka jelenti az utóbbi idők legösszetettebb és legnagyobb szabású restaurátori feladatát - mondja Gerényi Viktor műemlékvédelmi felelős, műszaki vezető az InfoRádiónak.

A számos nem várt esemény ellenére is tartható a Várbazár 2014 tavaszára tervezett átadása.

Jelenleg párhuzamosan zajlik a műemléképület fémszerkezeteinek helyreállítása, a fa- és kőrestaurátori munka, a terrazzo és márványmozaik járóburkolatok felújítása, valamint a majolikamázas épületkerámiák restaurálása.

A rekonstrukció folyamán elsődleges szempont, hogy az épület legapróbb részleteit is megőrizzék és helyreállítsák, legyen szó falrészről, falfestményről vagy egy ajtókilincsről. Azokat az elemeket, amelyek helyreállíthatatlanok vagy teljesen elpusztultak, levéltári dokumentumok, korabeli fotók és a helyszínen begyűjtött maradványok alapján igyekeznek rekonstruálni a szakemberek.

A fémrestaurátori feladatok legnagyobb részét a vaskorlátok helyreállítása jelenti: az épületcsoport lépcsőházaiban, függőfolyosóin és kapuin megközelítőleg 320 folyóméter vaskorlát és kerítés restaurálását, valamint 115 folyóméter öntöttvas korlát rekonstrukcióját kell elvégezni.

A főbejárati kapukat, a fülkepavilonokat, valamint a bazársor mintegy 30 kapuját és számos ajtaját a farestaurátorok műhelyekben tisztítják meg az évtizedek alatt rájuk került többrétegű festéktől, majd konzerválószerrel kezelik őket, végül pótolják a hiányokat. Az ajtók az újrafestés és a megtisztított vasalatok felhelyezése után kerülnek vissza eredeti helyükre.

A járóburkolatok is eredeti színeikben és mintázatukban kerülnek helyreállításra olyan minőségben, hogy az épület új funkcióinak megfeleljen. A járófelület csak nagyon kevés helyen maradt meg eredeti állapotában, de ahol lehet, megmentik a korabeli darabokat.

A Bazár építéséhez édesvízi, durva és tardosi vörösmészkövet egyaránt használtak, minden kőfajtához egyedileg kell megtalálni a legmegfelelőbb kezelést és anyagot. A köveket először szemcseszórással megtisztítják, majd a kőanyagot speciális folyadékkal szilárdítják, a hiányzó részeket pedig nagyon szigorú restaurációs szabályok szerint pótolják.

A téli hónapokban nagy munka vár a festést végző restaurátorokra, akik ekkor készítik el a belső, festett terek rekonstrukciós munkálatait Ybl korában alkalmazott technikákkal.

Gerényi Viktor felelős műemléki vezető hangsúlyozta: a Várkert Bazár a felújítás végeztével olyan pezsgő és élhető közösségi tér lesz, ahol minden korosztály jól érezheti magát és megtalálhatja a neki leginkább vonzó programot. Így az épületegyüttes végre bekapcsolódhat a főváros kulturális és turisztikai vérkeringésébe.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×