Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elhunyt Richard Sarafian, a Száguldás a semmibe rendezője

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elhunyt Richard Sarafian, a Száguldás a semmibe című 1971-ben készült autós akciófilm amerikai rendezője.

Tüdőgyulladás következtében halt meg egy Santa Monica-i kórházban - közölte szombaton a fia, Deran Sarafian televíziós rendező.

Sarafian a hatvanas évek olyan sikersorozatait rendezte a televízióban, mint az I, Spy, a Batman vagy a Gunsmoke. Nevét mégis a Száguldás a semmibe című játékfilm tette feledhetetlenné. A nevadai sivatagot átszelő autós üldözésben egy vietnámi veterán és drogdílere küzd egymással. A produkció nagy hatással volt a hetvenes évek Hollywoodjában uralkodóvá vált "Easy Riders, Raging Bulls"-nemzedékre.

Sarafian azt mesélte, hogy a sebességet akarta filmjében ábrázolni. "Az autót tettem meg a film sztárjának" - mondta. Quentin Tarantino Grindhouse - halálbiztos című filmjében állított emléket a klasszikus autós üldözős produkciónak.

Sarafian tisztelői közé tartozott Warren Beatty és Sean Penn is. Beatty két filmjében, a Bugsy című életrajzi drámában és a Bulworth - Nyomd a sódert! című vígjátékban is szerepet adott a színészként is dolgozó filmesnek.

Közeli barátja volt Robert Altman filmrendezőnek, akinek elvette lánytestvérét, Helen Joan Altmant, ő két évvel ezelőtt hunyt el. Öt közös gyermekük született, négy fiú és egy lány.