eur:
395.72
usd:
371.96
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A kulturális örökség napjai - Bemutatkozik a Műemlékőr

Bemutatkozik a Műemlékőr szombaton Egerben, a kulturális örökség napjai rendezvényen. A Forster Központ szakmai partnerségével zajló program a műemlékek tervszerű, megelőző karbantartását, állagmegóvását végző holland Monumentenwacht hazai adaptációja.

A program színhelye az egri Trinitárius-templom és a Kis Zsinagóga. A Kulturális örökség menedzsment Közép-Európában - HerMan elnevezésű projekt célja a kulturális örökséggel fenntartható gazdálkodás megalapozása, a helyszínek hatékony menedzsmentjéhez kötődő üzemeltetési és fenntartási kérdések vizsgálata, működő szervezeti modellek, valamint újszerű és versenyképes szolgáltatások kialakítása - tájékoztatta Róna Katalin, a Forster Központ sajtófőnöke pénteken az MTI-t.

A projekt Eger vezetésével valósul meg, míg az együttműködő partnerek között olasz, német és lengyel városok szerepelnek, a legfontosabb hazai szakmai partner pedig a Forster Központ.

A HerMan-projekt elsősorban a kulturális örökség menedzsmentjéhez kapcsolódó elméleti, stratégiai kérdésekkel foglalkozik, de Egerben is zajlanak az örökséggazdálkodás gyakorlati megvalósítását kidolgozó kísérleti kisprojektek - szerepel a közleményben.

A Műemlékőr a holland Monumentenwacht módszer magyarországi bevezetésének elméleti és gyakorlati lehetőségeit vizsgálja. Hollandiában civil kezdeményezésre, a kulturális minisztérium segítségével 1973-ban alapították meg a védett műemlékek állagának figyelemmel kísérésével foglalkozó, műszaki állapotukat rendszeresen ellenőrző független, közcélú feladatokat ellátó Monumentenwacht alapítványt. A Műemlékőr pilot projekt keretében hat-nyolc egri műemlékről készül állapotfelmérés, hogy a szükséges karbantartó beavatkozásokat súlyozni és ütemezni lehessen.

A kulturális örökség napjai programja keretében szombaton 11 órától az egri Trinitárius-templom, 15 órától a Kis Zsinagóga vizsgálatára kerül sor a Forster Központ és a Műemlékőr munkatársaival. A program során a szakemberek előadásokkal, helyszíni akciókkal mutatják be a Műemlékőr-módszert.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×