Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kulturális örökség napjai - Ingyenes belépés a Forster Központ intézményeiben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ingyenes belépéssel, tárlatvezetéssel várja a látogatókat a Forster Központ kezelésében lévő több műemlék szombaton és vasárnap a Kulturális Örökség Napjai programsorozat keretében.

A budai Várban a De la Motte-Beer-palota, a fáji Fáy-kastély, Füzérradványban a történeti parkban álló, Ybl Miklós tervei alapján épült Károlyi-kastély, Nádasdladányban a Nádasdy-kastély, valamint a nemzeti művelődés egykori központja, a péceli Ráday-kastély is ingyenesen lesz látogatható a hétvégén - közölte a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ az MTI-vel.

A hétvégén az érdeklődők nemcsak a lakóterét láthatják az ebben az évben múzeummá alakított, középkori alapokon nyugvó budavári De la Motte-Beer-palotának, hanem vezetéssel megtekinthetik a padlást is, ahol egykor a fűszernövényeket, gyógynövényeket szárították.

Füzérradványon mindkét napon meghatározott időpontokban anekdotákkal, az épületről szóló történetekkel fűszerezett vezetés fogadja az érdeklődőket a Károlyi-kastély földszinti termeiben és a kastélyparkban, a nádasdladányi Nádasdy-kastélyban pedig különlegességnek ígérkezik a pince és a víztorony megtekintése. A péceli Ráday-kastélyban bepillanthat az érdeklődő a kastély rejtett zugaiba és megtekintheti a márványistállót is.

Szeptember 21-én a lovasberényi Cziráky-kastély, a tatai Esterházy-kastély is fogadja a vendégeket, valamint ezen a napon látogatható lesz a sziklatömbön épült siroki vár és a tájház és a budanyéki romkert az egykori királyi vadászkastély maradványaival. Megtekinthető lesz a dégi Festetics-kastély parkja, és a tatai Esterházy-kastély titkos folyosói, átjárói, a cselédlépcső, a padlás is látható lesz ezen a napon.

A nyitott hétvége keretében szombat délután tekinthetők meg Majkon a Kamalduli Remeteség cellaházai, a templomtorony és a konvent épülete. Pécsen Jakováli Hasszán pasa dzsámija, a minaret, Idrisz baba türbéje látható, és az egész napos családi eseményen a gyermekeket bábjátékos tárlatvezetések, kreatív múzeumi játékok, valamint kézműves foglalkozások szórakoztatják.