Együtt ünnepli a Széchenyi-évfordulót a MMA és a Magyar Nemzeti Múzeum

InfoRádió / MTI
2013. szeptember 17. 05:05
Együtt ünnepli a hétvégén Nagycenken Széchenyi István születésének 222. évfordulóját a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Magyar Nemzeti Múzeum.

Csorba László, a nagycenki kastélyt nemrég átvevő múzeum főigazgatója vetette fel a közös ünneplés gondolatát, amihez ők csatlakoztak. A két intézmény más együttműködéseket, ezen belül közös ünnepségeket is tervez - mondta el az MTI-nek Engedi Éva, az MMA fő sajtóreferense.

A szombat este öt órakor kezdődő esemény díszvendége Szokolay Sándor zeneszerző, az MMA rendes tagja lesz. Köszöntőt Fekete György, az MMA elnöke, ünnepi beszédet pedig Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója mond.

A díszteremben tartott eseményen a Purcell Kórus és az Erkel Ferenc Kamarazenekar lép fel; három Mozart-mű - az F-dúr divertimento (KV 138), a Sancta Maria, mater Dei (KV 273) és az Ave verum corpus (KV 618) - mellett Szokolay Sándor Organum Hungarorum - Széchenyi-miniatűrök című műve csendül fel.

Utóbbi érdekessége, hogy a darabot a szerző három évvel ezelőtt, Széchenyi István halálának 150. évfordulójára komponálta, s akkor is ugyanez a kórus adta elő.