Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Észak-Amerika legnagyobb székely kapuja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Észak-Amerika legnagyobb és legösszetettebb székely kapuját állíttatta fel fennállásának 50. évfordulójára Ontario tartományban a Waterloo és Wellington környéki közösség Kanadai Magyar Klubja - közölte helyi idő szerint vasárnap a TheRecord.com kanadai hírportál.

A kaput a klub egy oszlopos tagja, Ankucza Jenő kezdeményezésére két torjai székely fafaragó mester, Pethő Sándor és Borbándi Attila vezetésével alkotta meg a helyi közösség. A projekten a tervezést követően öt héten át mintegy félszáz embert dolgozott. A nyáron elkészült, öttonnás tölgyfa építmény létrehozásának költségeit a tagság magánadományaiból fedezték. Ezeket 2012-ben, a klub fennállásának 50. évfordulója alkalmából gyűjtötték össze.

A Torontótól mintegy 90 kilométerre délkeletre található Cambridge-ben, a Kossuth Roadon emelt, székely és magyar motívumokkal díszített kapun egyebek mellett Berzsenyi Dániel szavai olvashatók, miszerint "Nem sokaság, hanem lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat". A klubépület előtt, ugyancsak fából, emlékművet állítottak a 907-es pozsonyi csatában aratott magyar győzelemnek is.

A klubnak otthont adó, ma Kossuth-csarnokként emlegetett kőépületet 1962-ben vásárolta meg mintegy száz kanadai magyar család. Az eredetileg iskola volt a Kossuth elnevezésű faluban, amelyben valamikor posta, szálloda és több fazekasműhely is működött.

"Ez a kezdete a következő 50 évnek" - nyilatkozott az alapítóknak is emléket állító székely kapuról a The Recodnak Volford Tünde, a mintegy 150 tagot tömörítő klub elnöke.