Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A WikiLeaks alapítója zsűritag lesz egy londoni filmfesztiválon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Julian Assange, a az Ecuador londoni nagykövetségének vendégszeretetét élvező WikiLeaks-alapító is részt vesz a szeptember végén kezdődő Raindance Filmfesztivál zsűrijének munkájában. A titkos dokumentumokat kiszivárogtató Assange a követségen egy DVD-n nézi majd meg a versenyfilmeket.

A fesztivál szervezői elmondták: azért esett választásuk a 42 esztendős Assange-ra, mert "kifinomult politikai gondolkodó, radikális demokrata és a digitális korszak merész máskéntgondolkodója".

Assange 2010-ben robbant be a köztudatba, amikor az általa létrehozott honlapon, a WikiLeaks-en titkos amerikai dokumentumokat, katonai és diplomáciai üzenetváltásokat hozott nyilvánosságra az iraki és az afganisztáni háborúval kapcsolatban, magára haragítva az amerikai hatóságokat.

A Svédországnak való kiadatás elől tavaly júniusban keresett menedéket a londoni ecuadori nagykövetségen. A svédek állítólagos szexuális zaklatás miatt akarják felelősségre vonni. Mint mondta: azért nem akar személyesen felelni a vádakra, mert meggyőződése, hogy nyomban átadnák az Egyesült Államoknak.

A Raindance Filmfesztivált 21. alkalommal rendezik meg szeptember 25. és október 6. között. A mustrán száz játékfilmet és mintegy 150 rövidfilmet vetítenek több mint ötven országból. Öt olyan Szíriában készült kisfilm is szerepel a programban, amely április óta készült, és bemutatják a Mediastan című dokumentumfilmet is, amelynek producere Assange volt.

A Raindance zsűrijében Sean Brosnan (Pierce Brosnan fia), Beth Gibbons, a Portishead együttes énekese és Robert Rankin író foglal még helyet.