eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megkerült a többmilliós hegedű

Tökéletes állapotban találtak rá Nagy-Britanniában egy csaknem másfél millió euró (mintegy 420 millió forint) értékű Stradivarius hegedűre - közölte a rendőrség kedden. A hangszert 2010 novemberében lopták el Londonban, miközben a tulajdonosa éppen szendvicset vett egy pályaudvari kávézóban.

A tolvajok akkor vitték el az 1696-ban készült értékes hegedűt és két, 78 ezer euró (23 millió forint) értékű vonót, amikor a koreai származású Min-Jin Kym hegedűművész a londoni Euston pályaudvaron étkezett.

"Nagy megpróbáltatás volt. El sem akartam hinni, mi történt" - mondta a 35 éves nő, aki elmondása szerint "a hetedik mennyországban találta magát" a hír hallatán, hogy megkerült a hangszer."Egyre csak a lopásra gondoltam, és arra, mekkora felelősség zuhant rám. Tini korom óta ezen a hangszeren játszottam, az egyéniségem része volt" - tette hozzá.

A legendás Antonio Stradivari által készített hegedűt a saját tokjában, egy közép-angliai ingatlanban találták meg. Néhány egészen apró rongálódást leszámítva teljesen ép állapotban került elő.

A nyomozás hosszú és igen bonyolult volt - mondta el Simon Taylor felügyelő, aki szerint a hangszer ritka és különleges volta miatt rendkívüli nehéz lett volna túladni rajta.

2011 áprilisában három embert ítéltek el a lopás miatt, egy 32 éves férfire, aki a bűncselekményt egy 15 és egy 16 éves kamasz segítségével követte el, 4 és fél évi börtönt szabott ki a bíróság.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×