Rost Andrea: klasszikus Pillangókisasszonyt láthat a néző a Margitszigeten

InfoRádió / MTI
2013. július 22. 06:42
Rost Andrea szerint klasszikus, szép, minden részletében alaposan kidolgozott és ízléses előadásra számíthat a néző Puccini Pillangókisasszony című operájának bemutatásakor a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.
 A Kossuth-díjas, világhírű szoprán, aki két alkalommal, pénteken és vasárnap énekli majd a címszerepet, pályája során először játssza Cso-cso-szánt. 

 A klasszikuson azt is érti, hogy nem rövidnadrágban vagy motoros szerelésben lesz, hanem kimonóban játszik - mondta. "Európai szerzők műve az opera, ahogy Puccini és Giacosa és Illica a librettó írói elképzelték a +japánságot+. Mégis segít nekem a figura hiteles megrajzolásában, hogy barátaim vannak Japánban, ismerem a környezetet. A szertartásokat, a mozgáskultúrájukat, ahogy mindennek megadják a módját, a teát készítik, milyen halat miként sütnek. Ahogy a végsőkig palástolják érzelmeiket, amelyek persze a kritikus ponton ki-kitörnek" - idézte fel az MTI-nek Rost Andrea, aki sokszor vendégszerepelt Japánban.

Már évek óta nézegette a szerepet, de csak most látta elérkezettnek az időt, hogy egészen közel engedje magához. "Kevés a jó Butterfly a világban, nemcsak vivőerős hang, hanem megfelelő alkat is kell hozzá, egy jól megtermett szoprán nem nyújtja a teljes illúziót. Azt hiszem, a Cso-cso-szánnal újabb pályaszakaszba értem, a Margitsziget után az évadban a Magyar Állami Operaházban is elénekelem, hívnak Szegedre is, ahol a Desdemonámat nagyon szerették, és hiszem, hogy máshonnan is felkérnek" - fűzte hozzá.

Hozzátette: Puccini muzsikája igazán szívbe markoló, ám nem a színpadon lévőknek, hanem a nézőtéren ülőknek kell megkönnyezniük Butterfly történetét. Így módszeresen be kell gyakorolnia, hogy az érzelmeket egy kissé eltávolítsa magától, de épp csak annyira, hogy az ne váljon az alakítás kárára.