Több millió euró értékű műkincset kap vissza Ciprus

InfoRádió / MTI
2013. július 16. 20:26
Évtizedekkel korábban ellopott, több millió euró értékű műkincs kerül vissza éveken át tartó jogi vita után Németországból Ciprusra.

Beate Merk bajor igazságügyi miniszter kedden Münchenben adta át a kincsek egy részét a Ciprusi Köztársaság és az ország görögkeleti egyháza képviselőinek. "Ezek az egyedülálló kulturális értékek most visszakerülhetnek oda, ahová tartoznak: a ciprusi egyházhoz" - mondta Merk.

Az összesen 230 freskót, mozaikot, ikont és más műalkotást 1997-ben és 1998-ban foglalták le Münchenben egy török kereskedőnél. A tárgyakat a hetvenes és nyolcvanas években Észak-Ciprus török megszállása után vitték ki a szigetről. Közülük 170 a következő hetekben kerül vissza származási helyére.

A kincseket tizenöt éven át őrizték a Bajor Bűnügyi Hatóság bizonyítékraktárában. A külügyminisztérium ugyanis nem egyezett bele a műtárgyak visszaadásába, amíg nem tisztázódnak a tulajdonosi viszonyok. A müncheni bíróság hat éven át tárgyalt az ügyben, végül a Ciprusi Köztársaságnak és a szigetország görögkeleti egyházának, mint felperesnek ítélte a műkincsek nagy részét. A kereskedő fellebbezését a fellebbviteli bíróság márciusban elutasította, ezzel szabaddá vált az út, hogy visszaszolgáltassák a tárgyakat.

Egyelőre nem tisztázott, mi lesz a sorsa hatvan, részben prehistorikus tárgynak.

A kereskedő elleni eljárást elévülés miatt megszüntették - a tett pontos ideje tisztázatlan, a lopás és orgazdaság bűntette pedig tíz év után elévül.