Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csinibaba a Margitszigeten

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint hetven szereplő, húsz tagú zenekar várja az érdeklődőket a megújult Margitszigeti Szabadtéri Színpad "Csinibaba" ősbemutatóján.

A színdarabot Márton Gyula szövegkönyve alapján készítették, amely nem próbál és nem is szeretne a filmre hasonlítani. A történet '56-os események után játszódik, amikor a rendszer igyekezett hétköznapi életet elviselhetőbbé tenni, ezért indult a Ki mit tud tehetségkutató. Kszel Attila szerint ezek a műsorok lehetőséget nyújtottak, arra hogy az önkifejezés ismét a központba kerüljön, és pontosan ezért volt hatalmas nézettségük.

A darab kiindulópontja is a hatvanas évek életérzése, amely a főszereplő Attila és Simon bá történetén keresztül újra megelevenedik. Attila filmbéli karakteréhez hasonlóan a ki mit tud fődíjával, szeretne kijutni amerikai szerelméhez. A történet másik szereplője Simon bá főház tömbmester, aki a hierarchikus rendszer legalján is becsületesen végzi munkáját, majd a tehetségkutató miatt fiával kerül konfliktusba. A történet a kor háttér-karaktereit és néhány emblematikus figuráját mutatja be az akkori slágerek kíséretében.

Az előadáson összesen 73 színész, zenész és táncos szerepel, ezek közül 24 és 28 fő között mozog a zenekar létszáma , amelyet Silló István és Bíró Péter vezényel. A zenekar az adott kornak megfelelően, autentikus módon zenél, ezért a nézők úgy hallhatják a slágereket, ahogy azok eredetileg hangzottak. A zene mellett a színdarab látványvilága is a hatvanas éveket idézi, és olyan kultikus tárgyak jelennek meg benne, mint a kék köpeny vagy svájci sapka.

Kszel Attila szerint a díszlet nem teljesen valósághű, mivel szebb lett, mint a valóság, de hozzátette, hogy nem a kor fájdalmát akarták megmutatni, hanem az olyan emberi dolgait, mint a szerelem, a zene szeretete és a tehetség.

Hanganyag: Fehér Anna Magda