Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Eredményt hirdettek a Kossuth téri Andrássy lovasszobor tenderén

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az eredetileg becsült nettó 300 millió forint helyett nettó 440 millió forinttal a Bencsik Alkotóközösség Művészeti Kft. nyerte a budapesti Kossuth téren felállítandó Andrássy-lovasszobor rekonstrukciójának tenderét.

Ajánlatot tett még Szmrecsányi Boldizsár, valamint a Veres Kálmán - Szabó Öntészeti Kft. - olvasható a legfrissebb Közbeszerzési Értesítőben. A nyertes az összességében legelőnyösebb ajánlatot tett Bencsik Alkotóközösség Művészeti Kft. úgy lett, hogy "az értékelésnél az ár 45 súlyszámmal, míg a művészeti ajánlat minőségi, esztétikai, valamint az eredeti szoborhoz való hasonlóság szempontja 55 súlyszámmal szerepelt".

Az értékelő döntés június 6-án született, de csak most hirdették ki a Közbeszerzési Értesítőben.

A Kossuth tér rekonstrukciójának részeként tavaly októberben írta ki az Országgyűlés Hivatala a hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést az Andrássy lovasszoborra. Az 1906-ban leleplezett bronz alkotás mása 2014 tavaszára készül el és eredeti helyén, a Parlament déli oldalán állítják fel.

Az eredetileg Zala György szobrászművész által készített, több mint kétszeres életnagyságú bronz lovasszobor másának megalkotására első körben nyilvános pályázatot írtak ki, amelyen két mintadarabbal lehetett részt venni: egy életnagyságú lófejet kellett megmintázni gipszből, illetve grafikát kellett készíteni a szoborról egy olyan nézőpontból, amely nem azonos a fennmaradt, korabeli fényképekkel.

A beérkezett munkák alapján - a tavaly októberi bejelentés szerint - a Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész által vezetett bíráló bizottság három alkotót választott ki, akikkel tárgyalásos eljárást kezdtek a szobor megvalósításának költségéről, a határidőről és a szerződéses konstrukcióról, majd a három művésznek el kellett készítenie a lovasszobor kicsinyített - életnagyságú - változatát.

A bizottság végül ennek alapján döntötte el, ki mintázza meg, és egy bronzöntő mester bevonásával ki öntheti ki Gróf Andrássy Gyulának, a kiegyezés utáni első magyar kormány miniszterelnökének, az Osztrák-Magyar Monarchia volt közös külügyminiszterének lovasszobrát.