Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Monroe- és Eisenhower-levelekre lehet licitálni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Marilyn Monroe mentorának, Lee Strasbergnek írt kétségbeesett hangvételű levelére és Dwight D. Eisenhower által a második világháború során a feleségének küldött leveleire licitálhatnak az érdeklődők egy májusi online aukción, amelyen további történelmi dokumentumok is a virtuális kalapács alá kerülnek.

Monroe kézzel írt, dátum nélküli levele, amelyet a híres oktatónak címzett, a becslések szerint 30-50 ezer dollár (6,8-11,4 millió forint) közötti áron fog gazdát cserélni a május 30-ai liciten. Eisenhower szintén kézzel papírra vetett 58 levele, amelyeket 1942 és 1945 között írt feleségének, Mamie-nek, a becslések szerint akár a 120 ezer dolláros (27,4 millió forint) összárat is elérheti az aukción - mondta Joseph Maddalena, az árverést lebonyolító Profiles in History aukciósház tulajdonosa.

Az egykori amerikai színésznő és a néhai tábornok - későbbi elnök - levelei azon 250 levél és dokumentum között szerepelnek, amelyeket egy névtelenségbe burkolózó amerikai gyűjtő bocsát árverésre.

Az érdeklődők John Lennon írógéppel írt, keltezetlen levélvázlatára is licitálhatnak, amelyet Linda és Paul McCartneynak címzett a zenész: az írás jól tükrözi a két Beatles-tag közötti feszültséget a négyesfogat 1971-es hivatalos felbomlása idején. A levél várhatóan 40-60 ezer dollár (9,1-13,7 millió forint) közötti áron fog gazdát cserélni.

A tételek között szerepel tovább Adolf Hitler és Benito Mussolini egy-egy nagy - a második világháború előtt egymásnál tett látogatásaikat megörökítő képekkel teli - bőrkötésű fotóalbuma, amelyek leütési árát 50 ezer dollárra becsülik.