eur:
394.33
usd:
364.89
bux:
65446.78
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szakonyi Károly is kilép a Magyar Művészeti Akadémiából

Szakonyi Károly Kossuth-díjas író, drámaíró, dramaturg is kilép a Magyar Művészeti Akadémiából. Az alkotó, aki a köztestület Színház- és Előadóművészeti Tagozatának vezetője is volt, az elmúlt hónapok történéseivel, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) megosztó tevékenységével indokolta döntését.

Szakonyi Károly az MTI-nek elmondta, hogy kilépési szándékát már jelezte az MMA vezetése felé. "Azokat az elképzeléseket, amiket én gondoltam a művészeti akadémiáról, nem látom megvalósulni, ezért döntöttem úgy, hogy visszavonulok" - fogalmazott az alkotó. Az író arról is beszélt, hogy döntését az elmúlt hónapok történései miatt hozta meg, megemlítve például a Műcsarnok körül kialakult helyzetet.

Kiemelte, hogy szerinte egy művészeti akadémiának a teljes magyarság művészetét kellene képviselnie, annak is a "színe-javát". "Amiben csak a művészi teljesítmény számít, a társadalmilag is elismert életmű" - fogalmazott az író az általa elképzelt akadémiáról, hozzátéve, hogy szerinte a testület tagjait nem lenne szabad politikai alapon megválogatni. "A művészt a szabad gondolkodásában nem szabad gátolni kritériumokkal" - szögezte le Szakonyi Károly, aki úgy vélte: az MMA inkább megosztotta a művészeti életet, semmint oldotta volna a feszültségeket. "A magyar művészeti élet borzasztóan kettészakadt, ebben az MMA-nak is döntő szerepe volt" - hangsúlyozta.

Döntéséhez az is hozzájárult, hogy nem sikerült rendezni az MMA és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia viszonyát, nem jött létre semmilyen együttműködés, párbeszéd.

Rámutatott arra, hogy az MMA tagságában rendkívül sok tehetséges ember, jelentős művész található, a színházművészeti tagozatban is jeles művészek kaptak helyet. Mint fogalmazott, 28-an az ő hívására csatlakoztak, ám az MMA körül kialakult helyzet az "ő hátukon is csattan".

Szakonyi Károly először a 168 óra című hetilapban bírálta az MMA-t. "Én olyan akadémiai testületben érezném jól magam, amelynek Konrád György, Spiró György, Törőcsik Mari, illetve bármely korszakos tehetségű hazai alkotó tagja lehet. Számomra elviselhetetlen a Fekete György megnyilvánulásai által már-már végletesen kiéleződött szembenállás. Kezdem elveszíteni a maradék illúziómat is, hogy jobb irányba fordulhatnak a dolgok. Álmatlan éjszakáim vannak a kialakult helyzet miatt" - fogalmazott a hetilapnak az író, aki szerint még soha nem voltak ennyire rossz viszonyban egymással a művészeti élet szereplői. "A Kádár-rendszerben még hasonlóra sem volt példa" - tette hozzá.

Az elmúlt hetekben Fehér László és Bukta Imre festőművész, Nagy József és Novák Ferenc koreográfus, Ekler Dezső építész, Korniss Péter fotográfus, Tompa Gábor rendező, Cserhalmi György színművész, Rost Andrea operaénekes és Kaján Tibor karikaturista lépett ki az MMA-ból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×