eur:
393.76
usd:
365.41
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Jókai Anna: A díjak jogot adnak a véleménynyilvánításra

A díjak nemcsak arra valók, hogy a kötelességtudatát serkentse a kitüntetettnek, hanem arra is, hogy jogot adjon véleményének kinyilvánítására, azzal a reménységgel, hogy azt számításba is veszik - mondta Jókai Anna Kossuth-díjas, Prima Primissima-díjas író, esszéista az MTI-nek abból az alkalomból, hogy hétfőn a Parlamentben átvette Áder János köztársasági elnöktől a Magyar Érdemrend nagykeresztjét.

Jókai Anna szerint az elismeréseket nem szabad úgy felfogni, mint "valaminek a lezárását", ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy a díjak segítenek a kitüntetetteknek "a jóakaratú emberek" felkarolásában, mivel növekszik társadalmi megbecsültségük.

Az író utalt arra, hogy a VII. kerületi és a kispesti díszpolgársága után idén "szülőkerületétől", Józsefvárostól is megkapta a díszpolgárságot, amit a Budapest díszpolgára cím követett. Másik, nagyon kedves díjának nevezte az idei évből az Árpád-pajzsot, a Szörényi Levente által vezetett Holdvilágárok Alapítvány elismerését. Ezt, ahogy az egykori Illés zenekar tagja fogalmazott, "a magyarság érdekében végzett feltűnés nélküli munkájáért" kapta - jegyezte meg.

Mint mondta, boldognak érzi magát, mert a hétfői állami kitüntetés mögött is minden bizonnyal "a szeretet és a különleges megbecsülés áll".

Jókai Anna munkássága feladatának nevezte, hogy az emberek "legfájdalmasabb és legégetőbb pontjaira próbáljon valamilyen fényt hozni az esztétika eszközeivel", sajátos, egyéni megfogalmazásban. Alkotói pályájának alapjaként említette az élet transzcendens értékeinek megjelenítését, ami véleménye szerint a művészet ősi, eredeti feladata annak érdekében, hogy "ne csak a matéria szemszögéből nézzünk mindent".

Elmondta, regényeiben, novelláiban, esszéiben és személyes megszólalásaiban mindig azt hangsúlyozza, hogy sok múlik azon, mikor, milyen emberek kerülnek döntési helyzetbe, éppen ezért az emberi tényező igen lényeges a mindennapi életben. Az, hogy "jóakaratú és igazságos" döntéseket hozzanak, mindenkinek az érdeke, ő pedig írásaival, megszólalásaival ezt szeretné erősíteni - jegyezte meg.

Az állami díjjal újonnan kitüntetett író kiemelte: mélységesen elítél mindenféle kettős mércét és gyűlöletkeltést, és érzékeny az emberi nyomorúságra.

Jókai Anna legutóbbi, Éhes élet című regényéről azt mondta: egy család tagjainak, illetve a velük kapcsolatba kerülő embereknek az élettörténetét mutatja be. Ma már nincs olyan család, amely csak önmagában élne, "függ a sorsunk attól, hogy milyen emberekkel bonyolódunk kapcsolatba" - fogalmazott.

Mint mondta, a regény arról is szól, hogy "ne rontsuk el az életet", mert fontos, hogy az egyes emberek ne hataloméhségből, karrieréhségből, siker- vagy szexéhségből alakítsák az életüket, hanem valóban a jóra legyenek éhesek, arra, hogy minél többet tudjanak segíteni, és megtalálják "azt az isteni valóságot, amelyet valójában mindannyian éhesen keresünk az életünkben". Meglátása szerint a regényeknek lelki szolgálatot is el kell látniuk, amelyre "nagyon nagy éhség van a világban".

Beszámolt arról is, hogy a kiadó most készíti elő az Éhes élet harmadik utánnyomását.

Jókai Anna tervei között említette egy memoárkötet megírását. Elképzelései szerint benne lesznek munkásságán kívül az emberi kapcsolatai, az ország helyzetének áttekintése, valamint a véleménye. Õszinte memoárkötetet nagyon nehéz és veszélyes írni, de csak így érdemes - vélekedett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×