Ákos és metál a Sziget nulladik napján

InfoRádió / MTI
2012. augusztus 7. 07:00
Ákos egész estés nagykoncertjével és metálnappal várja ma, a nulladik napon a Sziget fesztivál a látogatókat. A hétfő éjjel végzett mérések szerint a környéken lakóknak nem kell aggódniuk, a fesztivál zajszintje nem haladta meg a megengedett határértéket.

Gerendai Károly főszervező azt mondta, az idei fesztiválon problémát okozhatott volna, hogy sok színpad helye megváltozott, illetve, hogy a hőségben másképpen terjed a hang, de végül rendben volt a zaj szintje.

A rendezvényen úgynevezett limiterekkel szabályozzák a zenét, így az a szerkezetnek köszönhetően nem lehet hangosabb a megengedettnél - fűzte hozzá.

A 20. Sziget fesztivál zajszintjét három kerületben, a III.-ban, a XIII.-ban és a IV.-ben mérték több helyszínen; a zaj sehol nem lépte túl a megengedett határértéket.

Millei Lajos, a mérést végző igazságügyi szakértő elmondta, hogy a szabályok értelmében éjjel 55 decibel, nappal pedig 65 decibel a megengedett érték; a méréseket egy hatóságilag hitelesített géppel végezték.

A fesztivál egyébként ma Ákos egész estés nagykoncertjével és metálnappal kezdődik.

Ákos, aki a fesztivál történetében első alkalommal lép színpadra önálló produkcióval, legjobb dalaiból ad "szintirockos" hangszerelésű válogatást a nagyszínpado. A 20 órakor kezdődő koncertre néhány meglepetés-feldolgozással is készül, valamint őszre tervezett új stúdióalbumáról is bemutat két friss dalt.

A Petőfi Rádió magyar zenei nagyszínpadon ma 14 órától metálnapot tartanak, amelyen a magyar Superbutt, a norvég Dimmu Borgir, az olasz Lacuna Coil, a svéd Hammerfall, a portugál Moonspell és az amerikai Ignite játszik.

A nulladik napon a Porondszínház is megnyílik a közönség előtt: 18.30-tól a Békéscsabai Jókai Színház előadásában, Fekete Péter rendezésében a La Mancha lovagja című musicalt láthatják az érdeklődők.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sigmond Árpád összefoglalójaÁ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gerendai Károly
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kovács Ákos
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást