L. Simon László: Számunkra a kultúra az összetartozásról szól

Infostart
2012. július 6. 10:11
A közelmúltban kinevezett kulturális államtitkár szerint változtatni kell a kultúrpolitika irányításának intézmény-központúságán, és a szekértáborokban való gondolkodás erősítése helyett egy progresszív-konzervatív program megvalósításával életre kell kelteni az ágazati érdekegyeztetést. L. Simon László az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy nem vesz át minden felkínált kulturális intézményt az állam a fővárostól.

Meg kell mutatnunk a nyilvánosságnak, hogy van kultúrpolitikai víziónk, hogy számunkra a kultúra sokkal inkább az összetartozásról szól, mint a szekértábor-logika erősítéséről - mondta L. Simon László az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelő államtitkára hozzátette: abban az esetben, ha nemzeti kultúráról, nemzeti identitásról beszélünk, az sokkal inkább egy befogadó és nem kirekesztő megközelítés.

Mint mondta, fontos az a rendkívül gazdag és összetett hagyományrendszer, amire a mai kultúránk épül, ugyanakkor a XXI. század nyelvén kell szólni a XXI. század problémáiról. "Ez egyfajta progresszív-konzervatív megközelítés, amire a Fidesz a néppártiságával alkalmas" - vélekedett.

Szerinte tudnak olyan kultúrpolitikát kialakítani, amelyben mindenki, a kistelepüléseken élőktől, a fővárosi értelmiségi közegben otthonosan mozgókig megtalálja az átélhető, fontos részeket.

Hangsúlyozta, hogy a személyes ízlését senkire nem akarja ráerőltetni, és mivel sokáig dolgozott szerkesztőként, most államtitkárként azt a legnehezebb elfogadnia, hogy ha értékítéletet mond valamiről, annak lehet politikai következménye, de konnotációja mindenképpen van. "Hiszem azt, hogy nekünk mindig mindenben markánsan meg kell mondani, hogy merre" - tette hozzá.

Milyen intézményeket vesz át az állam a fővárostól?

Bizonyos intézmények esetében újragondoljuk a fenntartói struktúrát - mondta a fővárossal kapcsolatban az államtitkár, aki azonban hangsúlyozta: nem lehet ráerőltetni Budapestre a kormány elképzeléseit.

Ugyanakkor ez kétirányú, hiszen egyetlen önkormányzat sem cselekedhet nagy horderejű kérdésekben a kormányzat ellenében - és erre szükség sincs - tette hozzá.

Nem szabad a kormányzat olyan intézményeket átvenni a fővárostól, amelyek a méretüket és profiljukat tekintve nem feltétlenül illenek az állami portfólióba. Példaként hozta fel a Trafót, amely ugyan jelentős, de kicsi intézmény, amelyet érdemes megtartani, akár erősíteni is a kormányzat részéről, de nem kell állami fenntartásba venni - mondta.

Az államnak a "zászlóshajókat" kell vinnie, például a Nemzeti Színházat, az Operát, az Operettszínházat, a Nemzeti Múzeumot, a Szépművészeti Múzeumot - tette hozzá.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
L. Simon László a kultúrpolitikáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
L. Simon László a fõvárosi intézmények átvételérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást