Így vészeli át a könyvszektor a válságot

Infostart
2012. június 6. 06:04
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnöke szerint a válságot nem is annyira a szépirodalom, mint inkább a tudományos kiadványok és a drágább albumok szenvedték meg.

2008 óta folyamatos a könyvpiac zsugorodása, mégis a június 7-én kezdődő 83. Ünnepi Könyvhétre nemhogy drágult a több mint 350 megjelenő könyv, de a tavalyihoz képest száz forinttal kevesebb az átlagáruk - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Zentai Péter László, aki hozzátette: mindeközben a könyv előállításának költsége emelkedett.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnöke szerint a kiadók tudatosan, nadrágszíj-összehúzással reagáltak arra, hogy a közterhek növekedése miatt kevesebb pénz jut a könyvvásárlásra.

A megjelenő könyvek számára nincs visszaesés, bár Zentai Péter László hangoztatta: a könyvforgalmi statisztikák szerint nem szép- és gyermekirodalom könyvelhet el veszteségeket, hanem a tudomány, a szakkönyvek és az ismeretterjesztő albumok piaca.

Kiemelte azt is, hogy a határon túlon nem lett kisebb a kínálat, annak ellenére sem, hogy ott sem könnyű a magyar könyvpiac szereplőinek a helyzete.

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást