Csukás István: A gyereknek joga van a hozzá és a róla szóló művekhez

Infostart
2012. május 13. 10:00
Csukás István Kossuth-díjas író-költő a gyermekirodalom és a gyermekeknek szóló kulturális műsorkínálat helyzetéről beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.

Varró Dániel, Lackfi János, Tóth Krisztina - az utóbbi években sok tehetséges fiatal író-költő jelentkezett a gyermekirodalomban. Csukás István örül az "új rajzásnak", mert sokáig nagy szünet volt, aminek oka, hogy - számára érthetetlen módon - olyan európai hírű műhelyek szűntek meg, mint például a rajz- és bábfilm gyár.

A közszolgálati tévében is szinte teljesen megszűnt a "gyerekosztály", pedig korábban a műsoridő 30 százalékát a gyermekeknek szóló műsorok tették ki - idézte fel a Kossuth-díjas író-költő az InfoRádió Aréna című műsorában.

Csukás István szerint a gyermekirodalmat úgy lehet életben tartani, ha vannak megrendelések - mint ahogy korábban rengeteg gyerekhangjáték született.

Az alkotmányba is bele kéne foglalni, hogy a gyereknek joga van a hozzá és a róla szóló művekhez. Elsősorban magyar műveket kell adni a fiataloknak, mert ebbe a világba születnek bele - tette hozzá.

Bár a könyvkiadás összességében zsugorodott tavaly, a gyermek- és ifjúsági könyvek száma nőtt. Ennek egyik oka Csukás István szerint az, hogy a kiadók rájöttek, ebben is van üzlet, bár úgy véli: túl drágák a gyerekeknek szóló olvasmányok.

Megoldást szerinte az jelentene, ha a könyvtárakat bővítenék, és nagyobb támogatást kapnának, valamint az egész gyermekirodalmat ki kéne vonni a piac törvénye alól, hogy ne a profit legyen az elsődleges szempont.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást