Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem kell aggódniuk a zeneipar szupergazdagjainak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A brit gazdaság a globális pénzügyi válság megrázkódtatásai után még mindig meglehetősen reszketeg lábakon áll, sőt minden jel szerint ismét recesszióba süllyedt, ám ebből vajmi keveset éreznek a brit zeneipar szupergazdagjai.

A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap minden év tavaszán összeállítja listáját - Rich List - a leggazdagabb ezer brit becsült vagyonáról, összesítve és személyekre lebontva. A lap a teljes rangsor vasárnapi ismertetése előtt rendszerint külön közzéteszi kimutatását a brit könnyűzenei élet ötven leggazdagabb szereplőjének becsült vagyoni helyzetéről.

A Rich List 2012-ből kiválogatott, pénteken közzétett ötvenes zenei vagyonlista szerint az aktív zenészek rangsorát Sir Paul McCartney, az idén 70 éves ex-Beatle vezeti. Sir Paul vagyona az összeállítás szerint jelenleg 665 millió font (csaknem 240 milliárd forint) a tavaly kimutatott 495 millió font után.

McCartney anyagi helyzetének elsősorban tavalyi nősülése tett jót. A Beatles egykori gitárosa és dalszerzője Nancy Shevell személyében egy amerikai szállítmányozási dinasztia első számú, saját jogán is dúsgazdag örökösét vette feleségül. Új - immár harmadik - nejének személyes vagyonát az idei Rich List szerkesztői 150 millió fontra becsülik, így Sir Paul jórészt az újdonsült Lady McCartney bankszámlájának és részvénypakettjének köszönheti, hogy családi vagyona egy év alatt 170 millió fonttal gyarapodott. Ebből "mindössze" 20 millió font származott az elmúlt egy év koncertjeiből és lemezeladásaiból.

McCartney vagyona is azonban eltörpül a brit zeneműkiadás leggazdagabb mágnásáé, Clive Calderé mellett. Calder, a Zomba Records volt tulajdonosa 1,35 milliárd fonttal - és 50 millió fontos vagyongyarapodással - a brit zeneipari szupergazdagok idei listájának élén áll.

Nagyot javult Simon Cowell anyagi helyzete is. A világhírű brit producer és tehetségkutató - akinek a rajongók egyebek mellett a skót énekes szenzáció, Susan Boyle, vagyis "SuBo" felfedezését is köszönhetik - a The Sunday Times becslése szerint 225 millió fontot tudhat bankszámláján a tavalyi vagyonlistán kimutatott 200 millió font helyett.

Utána a brit rock egyik legnagyobb veteránja, a 65 esztendős Sir Elton John következik, akinek vagyona az idei Rich List szerint 220 millió fontra gyarapodott a tavalyi 195 millió fontról.

A 69. évében járó Rolling Stones-frontember, Sir Mick Jagger vagyonát a lista összeállítói - csakúgy,mint tavaly - 190 millió fontra taksálják; őt a 2001-ben elhunyt Beatles-gitáros, George Harrison özvegye és fia, Olivia és Dhani Harrison követi a sorban 180 millió fonttal. Az ő vagyonuk a Rich List szerkesztőinek kimutatása szerint 10 millió fonttal gyarapodott tavaly óta.

Szerepel az első húsz között David és Victoria Bekcham; őket a jelenleg elismert divattervezőként tevékenykedő Victoria egykori Spice Girls-tagsága okán vették fel a szupergazdag brit zenészek ötvenes vagyonlistájára. Az idei Rich List adatai szerint a futballcsillag és felesége 190 millió fontot tudhat közös bankszámláján, 25 millió fonttal többet, mint tavaly.