Elhunyt Hazai Attila

Infostart
2012. április 6. 11:14
Váratlanul, 45 éves korában elhunyt Hazai Attila író a Feri: cukor kékség és a Budapesti Skizo szerzője, írta meg a Litera.

Hazai 1967-ben született Budapesten, az ELTE-re járt angol szakra 1987-1995 között. Itt a Lengyel Péter vezette szeminárium volt írására nagy hatással, volt olyan csoporttársa, aki soha nem tudta eldönteni, hogy az a fura, tört, beszélt nyelv az kitalált, vagy ilyen nyelvi közegben él.

Írásaira a szélsőséges humor volt jellemző, illetve a nagyon markáns írói stílus. Megjelent könyvei: Feri: cukor kékség (1992), Szilvia szüzessége (1995), Budapesti skizo (1997), Szex a nappaliban (2000), A világ legjobb regénye (2000).

"Van egy ilyen dolog velem, hogy az egész magyar kulturális életet, azokat, akik ezt az egészet képviselik, megátalkodott gazembereknek tartom, akiknek a hasát a saját puskám csövével kéne szétszaggatni. Nem tagadom, hogy ez a világképemből fakadó indulat befolyásolt néhány novellám írásakor" - egy interjúban mondta ezt magáról A pulóver című novelláját követő kisebb botrány után.


Tehetséges, de öntörvényű alak volt, ismerőse úgy jellemezte, hogy érzékeny és labilis volt. A legjellemzőbb rá állítólag egyik novellája volt: a főhős kitalálja, hogy lemegy a körútra megveretni magát, mindent meg is tesz, hogy így legyen, majd csalódottan megy haza, mert nem sikerült neki.

"Egyesek a minimalizmushoz kötnek és ezt el is fogadom, amennyiben ez egy a dialógusokra felhúzott, lényegre törő, pontos és tényszerű történetmesélési stílust jelent" - válaszolta a stílusát érintő kérdésre egy interjúban.

A forgatókönyvíróként a Rám csaj még nem volt ilyen hatással című filmet jegyzi 1993-ból, amit Reich Péter rendezett. A film Déri Miklós és Marozsán Erika főszereplésével készült, a történet főhőse Miklós, a Magyar Narancs fotósa, és Dóra, akik a pesti éjszakában élik meg a héjanászt.

Zenekart is alapítottak I Love You néven, majd jött a Pepsi érzés, később a Hazai Íz nevű formáció.

Hazai fordítóként több könyvet jegyez, Carver és Bukowski voltak kedvencei. Raymond Carver: Nem ők a te férjed (1997), Walter Kirn: Ujjszopó (2000), James Frey: Millió apró darabban (2004) című műveit ő magyarította.

A Litera információi szerint egy kiadás előtt álló kötet és egy Zsuzsa című befejezetlen regény maradt utána.