Megnyílik a Hősök, királyok, szentek kiállítás

InfoRádió / MTI
2012. január 2. 06:43
Ma nyílik meg az új alaptörvény hatályba lépésének alkalmából a több mint száz, javarészt nagyméretű történelmi tablót, portrét és dokumentumot - többek között Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményét - felvonultató Hősök, királyok, szentek - A magyar történelem képei és emlékei című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában (MNG).

A megnyitón beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök, a fővédnök Schmitt Pál köztársasági elnök.

A reprezentatív tárlat jelentős részében a 19. századi historikus festészet jól ismert alkotásait vonultatja fel, elsősorban a magyar államiságra helyezve a hangsúlyt. A Himnuszból és a Szózatból vett idézetekre épülő tárlat nem tudományos és nem is alkotmánytörténeti kiállítás, inkább a kultúrtörténet szemszögéből, festményeken, szobrokon, kódexeken vagy kéziratokon keresztül, történeti kísérőszövegekkel mutatja be a magyar nép elmúlt 1100 évét. A 84 műtárgyból és 27 dokumentumból álló anyagban többnyire neves művészek (többek között Székely Bertalan, Benczúr Gyula, Madarász Viktor, Barabás Miklós vagy Fadrusz János) ismert alkotásai kaptak helyet, amelyeket azonban - köszönhetően a korszerű világítástechnikának és installációnak is - ilyen formában és összefüggésben eddig nem láthatott a közönség.

A műtárgyak mellett a magyar államiság szempontjából nagy jelentőségű dokumentumok is szerepelnek a kiállításban, többek között a Szent István törvényeinek legrégebbről fennmaradt lejegyzéseit őrző Admonti-kódex, Werbőczy Tripartituma, Sylvester János Biblia-fordítása, a Habsburg-ház nőági örökösödését lehetővé tevő Pragmatica Sanctio, a Kiegyezési törvények eredeti, a király által aláírt kézirata, illetve az 1949-es alkotmány Rákosi által szignált példánya.

Az MNG, a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Országos Levéltár együttműködésében megvalósuló kiállítás 2012. augusztus 26-ig lesz látogatható.