Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A tízparancsolatot tartalmazó ősi tekercset állítanak ki

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kétezer éves, a bibliai tízparancsolatot tartalmazó tekercset állítanak ki New Yorkban.

A rendkívül jó állapotban lévő ősi pergamentekercset most először csodálhatja meg a New York-i közönség. A törékeny lelet tíz napig lesz látható a Discovery Times Square kiállítóterem pénteken megnyílt tárlatán, mielőtt visszaviszik Izraelbe.

A pergamen a Kr.e. 50-Kr.u. 1 közötti időszakból származik. Egy Holt-tenger melletti barlangban fedezték fel 1952-ben. A New York-i kiállítás szervezői szerint a leletet szigorúan ellenőrzött fény- és páraviszonyok között kell tartani, hogy ne sérüljön.

"Kétezer éves kora ellenére a tízparancsolatot tartalmazó tekercs meglepően jó állapotban van - közölte Risa Levitt Kohn, a kiállítás kurátora. - Ha a látogatók közül valaki beszél héberül, akkor maga is megértheti a szöveget.

A tekercs a Mózes V. könyvéből (Deuteronomium) származó tízparancsolat szövegét tartalmazza, és feltehetőleg a bibliai alapelveket őrző, legjobb állapotban lévő tárgyi lelet. Valószínűleg imádsághoz használták.

A tárlaton nagyjából 900 másik tekercs is helyet kapott, amelyeket Holt-tenger melletti barlangokban fedeztek fel beduin pásztorok 1947 és 1956 között. Kiállították azt a bibliai tárgyi leleteket felvonultató legnagyobb gyűjteményt is, amelyet valaha bemutattak Izraelen kívül.

A felvonultatott tekercsek szerzőinek kilétét ma is homály fedi, és heves vita tárgyát képezi a kutatók és történészek között.