Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elárverezik Orson Welles Oscar-díját

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elárverezik Orson Welles Oscar-díját, amelyet Az Aranypolgár című klasszikus forgatókönyvéért kapott.

A szobor akár a karácsonyi meglepetés is lehet valakinek: december 20-án kerül kalapács alá.

Hollywoodban az álomgyár emléktárgyai uralják a decembert, több aukciót is szerveznek. A Nate D. Sanders ház Orson Welles Oscar-szobrával csábítja a vevőket, a díj - amelyet Orson Welles 1942-ben kapott - 600 ezer és egymillió dollár közötti áron találhat gazdára.

Ez volt az egyetlen Oscar, amellyel a klasszikussá vált filmet jutalmazták; a szobor legutóbb 2007-ben szerepelt a Christie's árverésén. Eladója nem akarja felfedni kilétét, de bízik abban, hogy kedvező a "piaci hangulat" ahhoz, hogy tetemes összegért vegyék meg a szobrot.

A hollywoodi emléktárgyakra manapság már Kínából, Japánból és a Közel-Keletről is vannak érdeklődők, az igazán híres darabok rendkívül magas áron kelnek el - vélekedett az aukciós ház képviselője. Marilyn Monroe híres elefántcsontszínű ruhája például 4,6 millió dollárért cserélt gazdát júniusban.

Orson Welles Oscar-szobrának története filmbe illő: a színész-rendező elvesztette, de 1985-ben bekövetkezett halála után felbukkant, majd 1994-ben árverésen kínálta egy operatőr, aki állította, hogy a művészóriás adta neki fizetségül. Welles lánya, Beatrice azonban pert indított, és vissza is kapta az aranyozott szobrocskát. Ellene viszont a díjat adományozó amerikai filmakadémia nyújtott be keresetet, amikor Beatrice 2003-ban el akarta árverezni a szobrot. A pert végül ő nyerte, a díjat pedig eladta egy nonprofit szervezetnek, amely 2007-ben aukcióra vitte, sikertelenül.

Az amerikai filmakadémia 1950-ben olyan döntést hozott, amelynek értelmében a díjazottak csak az akadémiának adhatják el a szobrokat, és kizárólag jelképes, egydolláros áron. Az utóbbi években viszont sok - 1950 előtt nyert - Oscar bukkant fel árverésen, ezek között volt az Elfújta a szél legjobb filmnek járó szobra, amelyet Michael Jackson vett meg 1999-ben 1,54 millió dollárért.