eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Orbán: Révbe ért Makovecz Imre elképzelése

Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőjével nyílt meg a köztestületként újjáalakult Magyar Művészeti Akadémia (MMA) első kiállítása, a testület elhunyt tagjaira emlékező, Kortársaink voltak című tárlat csütörtökön a budapesti Iparművészeti Múzeumban (IMM).

Létrejött Magyarországon az első állandó akadémia a művészetek számára - emlékeztetett az ünnepi esten elmondott köszöntőjében a kormányfő. Mint felidézte, ezzel révbe ért az alapító Makovecz Imre elképzelése, aki 1992-ben 22 taggal - még egyesületként - megalapította az MMA-t.

"Az Akadémia megalakulása a kulturális politika meghatározó pillanata" - értékelt Orbán Viktor, hozzátéve: ennek a mozzanatnak a különleges jelentőségét fogja kiemelni az MMA által rövidesen birtokba vehető új székház, a Pesti Vigadó történelmi épülete is.

A miniszterelnök hangsúlyozta: az MMA hatalmas kulturális örökség folytatója és keretbe foglalója is egyben, ezért a jelenlegi gazdasági nehézségek ellenére a magyar állam is minden erőfeszítést megtesz, hogy a Vigadó mihamarabb régi szépségében nyílhasson meg.

"Az Akadémiát hosszú időre kell megalapozni, és olyan helyzetbe hozni, hogy meghatározó szerepet tölthessen be a nemzeti kulturális életben" - jegyezte meg Orbán Viktor. Mint felidézte, az MMA külső támogatás nélkül jött létre és bizonyította működésének létjogosultságát, az új alaptörvény ezt a teljesítményt ismeri el.

Fekete György, az MMA elnöke arra emlékeztetett: az Akadémiáról alkotott jogszabály rögzítette az intézmény felhatalmazásainak sorát, melyet azonban a tagság szigorú kötelezettségként él meg. Mint hozzátette, ez a "szerződés" arra szól, hogy az MMA résztvevője legyen egy új kulturális stratégia kialakításának.

"A megnövelt szerepű Akadémia felé irányuló várakozás nem lesz hiábavaló, s a nyolc művészeti tagozatban működő, magasan kvalifikált művészek értő partnernek bizonyulnak olyan cselekvésekben, melyeknek eddig nem voltak részesei. Ennek elsőrendű garanciája az egyéni életművek hitele" - tett ígéretet a belsőépítész.

Fekete György elmondása szerint az MMA a nemzet egységét kívánja megtestesíteni, és a művészet szabadságának elkötelezettje, hozzátette azonban: "a destrukcióért, a blöffért" nem kívánnak lelkesedni.

Mint az elnök bejelentette, jövendő székházukban, a Pesti Vigadó épületében működésbe lépő Magyar Művészetek Háza programjának színvonalával és műfaji tágasságával a magyar művészet állandó jelenlétére tesz kísérletet. "Minden olyan művészetközvetítő szervezettel együttműködést tervezünk, amelyik ehhez partnerségét becsülettel felajánlja" - fogalmazott Fekete György.

Az új alaptörvény és külön törvény által is önálló köztestületként rögzített MMA első ünnepi estjén részt vett többek között Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Boross Péter volt miniszterelnök és számos kulturális intézmény, szervezet vezetője.

A Kortársaink voltak című, péntektől látogatgató tárlat az Akadémia alapítója és örökös tiszteleti elnöke, Makovecz Imre építész mellett hatvanegy művész - többek között Bella István költő, Durkó Zsolt zeneszerző, Fábri Zoltán filmrendező, Határ Győző és Hernádi Gyula írók, Kokas Ignác festő, Lázár Ervin költő, író, Mészöly Dezső, Páskándi Géza, Sánta Ferenc írók, Sinkovits Imre és Tolnay Klári színművészek és Pierre Vago építész - életművének kívánt emléket állítani, hatvanharmadik tagként azonban a megnyitó előtt egy nappal Kemény Henrik is elhunyt, így a kiállítás a neves bábművészről is megemlékezik.

A tárlat 2012. január 1-jéig látogatható az Iparművészeti Múzeum kupolájában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×