Horváth Ádám felajánlotta lemondását az operaházi főigazgatói posztról

InfoRádió / MTI
2011. június 3. 14:50
Felajánlotta lemondását a nemzeti erőforrás miniszternek Horváth Ádám, a Magyar Állami Operaház szerdán kinevezett főigazgatója. Ezt maga a dalszínházi vezető közölte.

"A Magyar Állami Operaház és a magyar operajátszás sikeres jövője érdekében a mai napon a miniszter úrnak felajánlom lemondásomat, amennyiben ezzel a kialakult helyzet megoldását szolgálom" - fogalmaz Horváth Ádám az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.

Horváth Ádámot, aki tavaly ősz óta miniszteri biztosként irányította az operaházat, június 1-jei hatállyal szerdán nevezte ki főigazgatóvá Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter.

Szerdán este a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) azt közölte az MTI-vel, hogy csak később lesz döntés a főigazgató személyéről, és Horváth Ádám miniszteri biztosként viheti tovább az operaház vezetését. Felidézték, hogy a kormány keddi ülésén Orbán Viktor miniszterelnök feladatul tűzte Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek, hogy a dalszínház főigazgatói pályázatáról ne hozzon döntést a soron következő kormányülés előtt, amelyen értékelik az operaház helyzetét, finanszírozását és vezetését, ennek részeként Horváth Ádám miniszteri biztosi tevékenységét is. Így a kinevezés érvényessége és fenntarthatósága kérdéses.

Horváth Ádám ugyanakkor szerda este arról tájékoztatta az MTI-t, hogy főigazgatói munkaszerződését már a nap folyamán aláírták.

Horváth Ádám - a Magyar Állami Operaház főigazgatójaként aláírt - pénteki közleményében hangsúlyozza: a dalszínház főigazgatói tisztségére beadott pályázatát a kilenc tagú szakmai bíráló bizottság érvényesnek tekintette, és nyolc tagja ajánlotta első helyen a döntéshozó figyelmébe.

Hozzáteszi azonban: meggyőződése, hogy a Magyar Állami Operaház mindenkori vezetőjének - a pályázatot övező szakmai konszenzuson túl - a miniszterelnök, a nemzeti erőforrás miniszter és a kulturális államtitkár támogatásával egyaránt rendelkeznie kell.

"Mindannyiunk számára, akik életünket elköteleztük a magyar opera és balett ügye mellett, fontos, hogy tiszta, átlátható viszonyok határozzák meg a Magyar Állami Operaháznak a jövőjét" - mutat rá közleményében Horváth Ádám.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium az MTI megkeresésére később ígért tájékoztatást arról, hogy Réthelyi Miklós elfogadja-e Horváth Ádám lemondását, a jelenlegi pályázók közül választanak-e főigazgatót vagy új pályázatot írnak ki.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a jövő keddi kormányülésen értékelik az operaház helyzetét, finanszírozását és vezetését. Horváth Ádámnak beszámolót kell készítenie a kormányülés elé.