Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Stellan Skarsgard: Jópofa dolog egy-egy lábbal állni két kultúrában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Stellan Skarsgard főszereplésével a Titanic Filmesztiválon mutatták be, és csütörtöktől a mozikban is vetítik a Hajszál híján úriember című norvég vígjátékát. A svéd színész a börtönből szabadult bérgyilkos beilleszkedési nehézségeiről szóló komédiában nyújtott alakításáról, és hollywoodi munkáiról is beszélt az InfoRádiónak.
A Hajszál híján úriember című vígjátékban egy olyan bérgyilkost alakít, aki a börtönből szabadulva próbál kapcsolatot keresni felnőtt fia családjával, miközben régi munkája is kísérti. Mi keltette fel az érdeklődését e szerepben?

Hans Petter Moland rendezővel folyamatosan olyan anyagokat keresünk, amelyeken közösen dolgozhatnánk. Elküldött egy forgatókönyvet, amire egy producer azt mondta, hogy túl komor tragédia, nekem viszont sokkal inkább vígjátéknak tűnt. Hans Petter is így gondolta, és mivel még sosem csináltunk együtt komédiát, szerettük volna kipróbálni, tudunk-e viccesek lenni. Úgyhogy belevágtunk, hat hét alatt leforgattuk az egészet, rendkívül kevés pénzből. Olyan vígjáték lett, amely nem jellemző a műfajra, mert nincs benne sok vicces mondat, a humor inkább az emberek közti viszonyból táplálkozik. Kevés ilyen film van, és olyan színjátszás szükségeltetik hozzá, ami egyszerre eltúlzott, mégis őszinte. Van tehát benne kihívás. Ugyancsak nagy feladat olyan főszereplőt alakítani, aki nem sokat beszél, és nem sokat cselekszik.

Mi az, amiért olyan szívesen dolgozik együtt Hans Petter Molanddal, akivel ez a harmadik közös filmjük (Gyönyörű ország, Eszméktől vezérelve)?

Rendezőként tudatosan figyel arra, hogy mi a fontos egy jelenetben. Nem mondja el részletesen, hogyan játsszak el valamit - az a színész feladata. De azt elmondja, mire van szüksége a jelenetben a film egyensúlyához és a történet előremozdításához. Egy nagyon okos és átlátható keretet ad, amiben aztán teljes szabadságot kapok. Úgy érzem, inspiráljuk és bártrabbá tesszük egymást, mert együtt nagyon erősnek érezzük magunkat.

A közönség Lars von Trier dán rendező alkotásai mellett több amerikai film mellékszerepeiből - Vadászat a Vörös Októberre, a Good Will Hunting, a Karib-tenger kalózai, Mamma Mia - is ismerheti önt. Hogyan jutott el a hollywoodi filmiparba?

Igazából sosem volt célom kijutni, de miután 1982-ben elnyertem Berlinben a legjobb színésznek járó díjat, felkérést kaptam egy amerikai tévéfilmre. Így lett ott egy ügynököm, aki folyamatosan dolgozott. Nem is akartam meghallgatásokra járni a tengerentúlon, jó életem volt Svédországban, az ügynök azonban nagyon keményen dolgozott, és egyre nagyobb szerepeket szerzett. Tehát fokozatosan alakult ki, és a kis szerepekkel végül hírnevet szereztem magamnak.

Kik azok az ismert hollywoodi sztárok és alkotók, akikkel szívesen emlékszik vissza a közös munkáira?

Jelenleg David Fincher rendezővel dolgozom a Tetovált lány amerikai változatán. Ezt nagyon élvezem, akár negyven felvételt is készíthetünk egy beállításról, ha akarunk, sok mindent kipróbálhatunk, nagyon ügyes, és szinte bármiről lehet vele beszélni. De Gus Van Santtól kezdve rengeteg jó rendezővel dolgoztam. Aztán persze nagyon kedvelek sok színésznőt; Holly Hunterrel két filmben is dolgoztam, és még mindig szeretem. Natalie Portmannel is két filmben dolgozhattam, de sok más gyönyörű színésznővel is volt alkalmam megismerkedni, akik közül nem mindegyik ismert. Nem furcsa svédként egy svéd regény amerikai feldolgozásában közreműködni?

Szórakoztató a produkcióban dolgozni, mert Svédországban is forgatunk egy részben, svéd stábbal. Az európai munkakultúra teljesen eltér a hollywooditól. Jópofa dolog fél lábbal megállni mindkét kultúrában, és végignézni a kettő találkozását, úgy, hogy bizonyos fokig mindkettőnek részese vagyok.

Filmes szerepei mellett volt, van alkalma színházi munkákat is elvállalni?

A színházból jövök, tizenhat éven át a stockholmi Királyi Drámai Színház tagja voltam, ám nagyon rég nem álltam színpadon. Lehet, hogy egyszer még visszatérek, de sok tanulnivalóm van még a filmes színjátszás területén. Nagyon élvezem.

Májusban mutatják be a mozik a Thor című fantasztikus kalandfilmet, ami a germán istenből formált képregényhős kalandjait meséli el. Ebben a filmben egy tudóst alakít, aki a készülő A bosszú angyalai című képregényfilmben is feltűnik majd. Hogyan emlékszik vissza a forgatásra?

Nagyon jó volt, azért vállaltam el, mert kíváncsi voltam, milyen az, mikor Kenneth Branagh szuperhősfilmet rendez. Persze remek volt vele dolgozni, és Natalie-vel is, aki szintén vonzott ehhez a munkához. Ha a Marvel kiadó filmjeiben szerepel valaki, belecsöppen a képregényeik univerzumába, ami azt jelenti, hogy több filmjükben is szerepelni kell. Úgyhogy nem tudom, mikor fognak elereszteni.

Milyen munkákban vesz részt a közeljövőben?

Most forgatjuk A tetovált lány utolsó jeleneteit, aztán következik A bosszú angyalai című képregényfilm. Azután három-négy független film is kilátásban van, ezek közül többnek még bizonytalan a finanszírozása, majd meglátjuk, mi lesz belőlük.

Milyen szerepeket, munkákat vállal el szívesen?

Nem számít, hány amerikai szuperprodukcióban veszek részt, mindig visszatérek az európai, vagy akár az amerikai független filmekhez. Mivel ezek kis költségvetésű produkciók, a rendezőknek mozgástere sokkal nagyobb. Így merészebb, kockázatosabb produkciókban is részt vehetek, amit szeretek csinálni.