125 éve eszünk dobostortát

Infostart
2010. december 2. 12:50
A dobostorta 125 éves, ebből az alkalomból a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban kiállítás mutatja be a sütemény és megalkotója, Dobos C. József életét és munkásságát. Csapó Katalin muzeológus, a kiállítás kurátora elmondta: a különlegességet az édes vajkrém jelentette.

Idén 125 éves a dobostorta, amely készítőjéről, Dobos C. Józsefről kapta a nevét. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kiállítással tiszteleg a hungarikumnak számító sütemény és megalkotója előtt.

A szakácsként és csemegekereskedőként dolgozó Dobos C. József az 1885-ös első Budapesti Országos

Általános Kiállításon mutatta be a közönségnek új tortáját - közölte az InfoRádióval a kiállítás kurátora. Csapó Katalin muzeológus kiemelte: a sütemény különlegességét az jelentette, hogy vajkrémből készült, ami kakaóvajat, kakaót és csokoládét is tartalmazott. A vajkrém és a tészta masszája is Dobos C. József találmánya volt.

A kiállításon Dobos C. József fotói, keresztlevele és illetőségi bizonyítványa is látható, emellett magyar-francia szakácskönyvét, valamint az utazásairól és a gasztronómiai élményeiről szóló, német nyelven írt könyveit is bemutatják.

Megjelent a Dobos és a 19. század cukrászata Magyarországon című kötet is, amelyben a híres cukrászdákról lehet olvasni - mondta Csapó Katalin. Kifejtette: a cukrászdák a polgárosodás során a kávéházakkal együtt a reformkorban terjedtek el.

Hanganyag: Oláh András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást