Hatalmas adósságot örökölt a József Attila Színház új vezetősége

Infostart
2010. november 24. 19:09
Várhatóan 102 millió forintos hiányra dolgozza le az év végéig a József Attila Színház azt a 272 millió forintos adósságállományt, amellyel idén nyáron az új vezetőség átvette az intézményt - mondta az InfoRádiónak a teátrum igazgatója. Méhes László közölte azt is, hogy az elmúlt hónapok megszorításai eredményeképpen a korábban tervezett repertoárral, nagyobb előadásszámmal működhet tovább a színház.

Az igazgató július kilencedikén tudta meg a könyvvizsgálótól, hogy a színház tartozása bruttó 272 millió forintra rúg. Méhes László közölte: akkor derült ki az is, hogy az intézmény az állami támogatás háromnegyedét elköltötte, a kassza üres, és az augusztusi fizetésekre sincs pénz.

Az új vezetőség vizsgálatot indított, szigorú gazdálkodást rendelt el, emellett nekilátott kidolgozni a likviditási tervet. Ennek köszönhetően a színház tartozása december 31-ig várhatóan 102 millióra csökkenhet, ami azt jelenti, hogy hat hónap alatt az adósság jelentős részét sikerül ledolgozni - ismertette Méhes László.

Az igazgató elmondta: az intézkedések között szerepel a ház fenntartási költségeinek és a telefonhasználatnak a drasztikus csökkentése, az előadások, illetve a tájelőadások számának emelése, a művészek és a dolgozók fizetésének tíz, a vezetőség járandóságának húsz százalékos csökkentése három, illetve négy hónapig.

A törvényes gazdálkodás érdekében a jövőben belső ellenőröket is alkalmaz a színház - mondta Méhes László, aki az auditorok jelentésének eredménye alapján vizsgálatot kért a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságától. Azt szeretné kideríttetni, lehettek-e az intézményben gazdasági visszaélések.

Úgy vélekedett az igazgató, hogy az elmúlt tíz esztendőben a színház tovább nyújtózkodott, mint ameddig a takarója ért. Méhes László közölte azt is, hogy a likviditási terv részeként elhatározták, nem kérnek külső segítséget, az üzleti terven pedig nem változtatnak.

Elmondta: pályázatában olyan tervek is szerepeltek, amelyek pénzigényesek. Ezek megvalósítását nyilvánvalóan el kell halasztani egy-két évvel. A konszolidációs elképzelések 2012 végére már csak tizennégymilliós adóssággal számolnak, és akkor el lehet majd  gondolkodni a pályázatban leírt tervekről - fűzte hozzá Méhes László.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást