Levélvágó hangyák hozták Máté Bencének a legnagyobb természetfotós elismerést

Infostart
2010. október 25. 17:00
Ez a legnagyobb elismerés, amit természetfotós kaphat - mondta az InfoRádiónak Máté Bence, a londoni Természettörténeti Múzeum és a BBC közös pályázatának nyertese. A fiatal fotós a Costa Rica-i esőerdőkben honos levélvágó hangyákról készítette a győztes képet.

Első magyarként és a verseny történetének legfiatalabbjaként nyerte meg a BBC Wildlife magazin és a londoni Természettörténeti Múzeum közös természetfotós pályázatát Máté Bence, aki szerint a fődíj elsősorban eszköz képeinek közvetítésére.

A fotós az InfoRádiónak elmondta: a legjobb kollekció kategóriában pályázott, tíz képet küldött be, amelyek közül hatot választott ki a zsűri, köztük a legnagyobb elismerést érő, levélvágó hangyákról készült felvételt.

A természetfotós 2008-ban járt Costa Ricában, hogy madárleseket építsen, és közben néhány más témával is foglalkozni kezdett. Az egyik legérdekesebb a levélvágó hangyák életmódja volt, amelyek csak éjjel voltak aktívak abban az időszakban, amikor Máté Bence ott járt.

A sötétben zseplámpafénynél fényképeztem, hátulról pedig vakukkal világítottam meg a levelet, amelyből a hangyák darabokat vágtak ki. Ezeket az állatok elviszik az akár több száz méter távolságra lévő, föld alatti fészkükbe viszik, hogy gombákat termesszenek rajtuk, amelyek táplálékul szolgálnak számukra - magyarázta Máté Bence.

A fiatal fotós az elmúlt három hónapban összeállított egy kötetet az elmúlt tíz évben készített fotóiból, amely a jövő héten jelenik meg. A következőkben Máté Bence ismét Costa Ricába utazik fotózni, ha pedig végez, itthon dolgozik tovább.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást