Rapszódiával jubilál Kóbor János és az Omega

Infostart
2010. október 19. 18:20
Omega Rhapsody címmel Kóbor János énekes összeállításában, szimfonikus rockzenei hangszerelésben hallhatók az Omega együttes dalai az együttes szerdán megjelenő új stúdiólemezén. Az angol és magyar nyelvű album az Omega ötvenéves fennállásához kapcsolódó turné, lemez- és könyvbemutató előfutára.
Hogyan választották ki a dalokat, amelyeket végül átdolgoztak?

Nem arról van szó, hogy a lemezre került számok rosszak lettek volna - azoknak akkor úgy kellett szólniuk, ennyit tudtunk belőlük kihozni. De mindig éreztük, hogy a számokban másfajta lehetőségek is rejlenek. Ezt jelzi, hogy már 1973-ban felvettünk egy hat tételes szvitet az Állami Hangversenyzenekarral, de olyan szörnyű technikai körülmények között, hogy az jól nem sikerülhetett.

A space-korszakban, az Időrabló, a Csillagok útján és a Gammapolis dalaiban mindig benne volt ez az adottság, amit mi inkább elektronikával, effektekkel hoztuk elő. Aztán, amikor belefogtunk a Rhapsodyba, egyértelműen úgy tűnt, hogy ez akkor tud más lenni, ha tényleg beleépül az a szimfonikus nagyzenekar adta monumentalitás, amit semmilyen egyedi hangszerrel nem lehet visszaadni. Végül kiderült, hogy a közreműködők nagyon jó érzékkel nyúlnak az anyaghoz, és az is, hogy ebből tényleg lesz valami.

A lemez a pályafutása ötvenéves jubileumának is emléket állít, jövőre viszont az Omega is ötvenéves lesz, amit egy újabb lemezzel, az Omega Symphonyval ünneplik, amihez nemzetközi turnésorozat is kapcsolódik...

A koncerteken a szimfónia lesz a bevezető darab, ami a rapszódia alatt teljesedik ki. Ezt jövő augusztus végén mutatjuk be Budapesten szimfonikus zenekar közreműködésével. Ezt követően lépünk be az ötvenedik évbe, amikor egy teljesen más, Omega 50 fedőnevű akcióba kezdünk: vadonatúj lemezt készítünk, ami talán már jövő karácsonyra megjelenik.

Könyvet is ír Álmodtam, vagy igaz talán? címmel. Hol tart vele?

A lavinát ez indította el... a könyv ötlete volt meg először, közel hetven évet foglal össze. A világháború kellős közepén indul a történet, a sztálingrádi csata idejében és tart a mai napig. Ez jövő tavasszal jelenhet meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást