A Besza rástartolt az Oscar-díjra

InfoRádió / MTI
2010. szeptember 24. 22:00
Srdjan Karanovic filmje, a Besza - Az adott szó kapta a legtöbb jelölést a belgrádi filmakadémián, hogy induljon az Oscar-díjért a legjobb idegennyelvű filmek kategóriájában.

A filmet információs vetítésen bemutatták Budapesten, a 41. Magyar Filmszemlén, mert a szerb alkotás létrejöttét támogatta a Magyar Mozgókép Alapítvány, a kulturális minisztérium, és a koprodukciós partner a Szekeres Dénes vezette Tivoli Film volt. Szlovén és francia együttműködő fél is részt vett a gyártásában.

A Besza főszereplője Azem, az írástudatlan albán paraszt, az iskola gondnoka, akit a népszerű szerb színész, Miki Manojlovic alakít. Albánul beszát, azaz becsületszavát adja az iskola igazgatójának, akit az első világháború elején azonnal Belgrádba rendelnek, hogy élete árán is vigyáz feleségére, Leára.

A történet arról szól, hogy a két különböző kultúrából származó embernek sikerül-e átlépni a közöttük húzódó társadalmi, kulturális, etnikai határokat, az őszinte és szenvedélyes szerelem erősebb lesz-e Azem adott szavánál.

A szerb alkotás 94 másik filmmel száll versenybe az Oscar-díjért, amelyet 2011. február 27-én adnak át. A jelöltek végső listáját január 25-én ismertetik.