Sára Sándor: "Bánffy György a színészi hivatás igazán magasrendű formáját adta a közönségnek"

InfoRádió / MTI
2010. szeptember 3. 19:29
Az életének 84. évében pénteken elhunyt Bánffy Györgyre emlékeznek pályatársai: Sára Sándor filmrendező és Léner Péter, a József Attila Színház korábbi igazgatója.

Életének 84. évében pénteken elhunyt Bánffy György Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a József Attila Színház művésze.

Bánffy György közel négy évtizeden át, 1971 óta volt a József Attila Színház társulatának tagja. Sok száz színdarabban, több mint ötven játékfilmben nyújtott emlékezetes alakítást. A magyar nyelv szerelmese volt, színeszek generációit oktatta a szép kiejtésre.

Mint azt Léner Péter művészeti vezető - aki június végéig a József Attila Színház igazgatója volt - az MTI-nek elmondta, az egész társulatot megrázza ez a halálhír, Bánffy György ugyanis olyan tagja volt az együttesnek, aki számára ez a "létforma" nem pusztán személyes ügy volt, felelősséget érzett a kollégáiért.

A figyelmet és felelősséget színészi és emberi példájával, kollegialitásával deklarálta, a szó legnemesebb értelmében úriember volt - hangsúlyozta Léner Péter.

Felidézte, hogy ő rendszerváltás után került a József Attila Színház igazgatói székébe, amikor sok minden megváltozott, Bánffy Györgyre - aki közéleti szerepet is betöltött, hiszen parlamenti képviselő is volt - mindig számíthatott. "Nagyon fog hiányozni a társulat és az én életemből is" - fűzte hozzá.

Sára Sándor filmrendező, aki a Tüske a köröm alatt című, 1987-es filmben rendezte a Kossuth-díjas színészt az MTI-nek elmondta: végtelenül sajnálja, hogy Bánffy György csak egy filmjében szerepelt, mert élmény volt vele dolgozni. Tehetséges, pontos és felkészült színész volt. Élvezettel figyelte őt, ha más kolléga munkájában látta - mutatott rá a rendező, példaként Gaál István Magasiskoláját emelve ki.

"Azért is nagyon tiszteltem, amit ő folyamatosan tett a magyar nyelv védelme érdekében, nagyra tartottam azokat az estjeit, amikor különböző verses összeállításokkal lépett pódiumra, és a színészi hivatás egyik fontos, szerintem igazán magasrendű formáját adta a közönségnek. Nagyon sajnálom, hogy itt hagyott bennünket" - hangsúlyozta Sára Sándor.