Bezár és megújul a debreceni Déri Múzeum

Infostart
2010. augusztus 21. 16:01
Szeptember közepén egy évre bezár a debreceni Déri Múzeum. A nagy múltú intézményt, amely régészeti, ásványi és ornitológiai kiállítások mellett a Munkácsy-trilógia kiállítóhelyeként is szolgált, európai uniós pályázati forrásból korszerűsítik, és jövőre megújult állandó kiállításokkal is visszavárja majd a látogatókat.

Kívül-belül megszépül a debreceni Déri Múzeum, amely azonban a felújítás egy éve alatt nem lesz látogatható. A munkálatok során megújul az intézmény teljes elektronikai rendszere, kicserélik az összes nyílászárót, rekonstruálják a homlokzatot, új tereket, így olvasótermet, kávézót és kiállítási helyszínt alakítanak ki - mondta az InfoRádiónak az intézmény igazgatója.

Lakner Lajos hozzátette: a felújítás költsége 700 millió forint, amelyből 70 milliót a fenntartó megyei önkormányzat biztosított, a többit pedig egy regionális operatív program keretében, turisztikai attrakciófejlesztés címén, uniós forrásból kapta a múzeum.

Bár az intézmény szeptember 15-én bezár, jelen lesz a kulturális és múzeumi életben: Műtárgyakba rejtett élet című tárlata, amely most Balatonfüreden látható, a tervek szerint vándorkiállítás lesz, míg az ugyancsak debreceni Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban "kulturális kalandtúrán" szeretnék megidézni az 1930-as évek Déri Múzeumának kiállításait.

A jövő őszi megnyitóra is készülnek a tervek, addigra teljesen megújulnak a múzeum kiállítóterei és tárlatai, az nyitás utáni hónapokban pedig újabb látványos időszaki kiállításokra térhetnek majd be az érdeklődők.

Hanganyag: Oláh András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást