Fliegauf Benedek: Nem az elmúlás, az újjászületés érdekel

Infostart
2010. augusztus 16. 05:55
A közönség és a kritika is kedvezően fogadta a szombaton lezárult Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon Fliegauf Benedek Womb, azaz Anyaméh című új filmjét. Az elmúlt napok tapasztalatairól, a filmről és további terveiről Fliegauf Benedek filmrendező beszélt az InfoRádiónak.
Hogy tapasztalta, milyen volt a film fogadtatása?

Az első, közönségnek szánt vetítésen az volt az izgalmas, hogy háromezren ültek a teremben, és nagyon jólesett, hogy együtt mozogtak a filmmel, amit komolyan megtapsoltak. Ebből lehetett sejteni, hogy sikerült megvalósítani, amit terveztem.

A Womb egy szerelmes film, amelyben a pár női tagja kedvese halála után megszüli annak klónját...

Először az jutott eszembe, hogy egy olyan emberről csinálok filmet, aki saját magát klónozza. Mert nagyon érdekes az a helyzet, ha valaki saját magával szembesül, és megpróbálja jobbá nevelni annál, mint amivé őt nevelték. Ám láttam, hogy valami hiányzik a történetből, és egyszer csak bevillant: mi van akkor, ha egy nő az elhunyt szerelmét klónozza, mégpedig úgy, hogy megszüli?

Ebben az egészben számomra nem is maga az elmúlás az érdekes, hanem éppen annak ellenkezője: az újjászületés esélye, hogy a halál nem jelenti azt, hogy nem is jöhetünk vissza. Igaz, a személyiségünk nem fog erre emlékezni, teljesen más lesz, a testünk azonban ugyanaz. Ez nem az én agyszüleményem, hanem egy olyan dolog, amit a tudomány hamarosan megvalósíthat.

A film nemzetközi kooprodukcióban jött létre, a főbb szerepeket brit színészek, például a Casino Royale-ból megismert Eva Green, illetve a Ki vagy, doki? című sorozatban látható Matt Smith alakítja. Hogyan került kapcsolatba a nemzetközi produkciós gárdával?

Ösztöndíjat kaptam Berlinben, ahol írni kezdtem egy regényt - ezt a történetet eredetileg ugyanis annak szántam. Akkor már kapcsolatban álltam egy német producerrel, aki meggyőzött arról, hogy ez egy fantasztikus filmes alapanyag. Hallgattam rá, bár nagy döntés volt: akkor egy épp másik film, a Tündérkör című fantasy előkészítésén dolgoztam. Azt a tervemet végül elvetettem és nekifogtam az új forgatókönyvnek, amelyből tizenkét változat készült el az évek során, a tizenharmadikat pedig leforgattuk.

Ilyen módon a Womb német film, mert bár Magyarországon, az Inforg Stúdióban láttunk hozzá Muhi Andrással, ám amikor kiderült, hogy a pénz onnan jön majd, eldőlt, hogy Németországban fog zajlani. Így egyértelművé vált az is, hogy angol nyelven forgatjuk majd le - mindannyian úgy éreztük, hogy így szólal meg jól a történet.

A Womb a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál versenyszekciójába került...

Óriási kitüntetés nekem, hogy ott lehet. Ez Európa legrégebbi fesztiválja, nagy presztízse van, főleg az innovatív filmeket hívják meg. A versenyszekció nagyon erős, az pedig, hogy milyen eséllyel kapok itt díjat, beláthatatlan. Ugyanakkor nem lehet azt mondani, hogy egy három évvel ezelőtt megnyert fődíj (a Tejút című filmért) nem jelent előnyt.

A magyar közönség mikor láthatja a filmet?

A német székhelyű The Match Factory a világforgalmazó, ez dönt a premierekről. Ha a filmet ősszel bemutatják Németországban, Magyarországon is rövidesen a mozikba kerülhet. Ennek nagyon örülnék, mert sokan hívnak fel azt tudakolva, mikor láthatják.

Dolgozik-e jelenleg új filmterven?

A Szállnak a varjak című film, a Magyar Mozgókép Közalapítvány anyagi ellehetetlenülése miatt, egyelőre nem fog megvalósulni, átmenetileg szüneteltették a támogatását. Ezt nagyon nehéz volt feldolgozni, hiszen fél éve készülünk a stábtagokkal a forgatásra. A másik oldalról viszont nagy szakmai összefogást tapasztalok: producerek hívnak fel és próbálnak tenni a film érdekében, mert mindannyian érzik, hogy egy értékteremtő alkotásról lenne szó. Nem teljesen kizárt tehát, hogy nem készül el.

Ezen kívül is nagyon sok filmterv van a fejemben, ezek nagy része azonban Magyarországon nem forgatható le. Hogy melyiket választom majd és mikor, az azon múlik, hogy a Wombnak milyen fogadtatása lesz Európában. Azok a tervek, amelyeken most gondolkodom, sokkal nagyobb költségvetésűek, az eddigiekhez képest.

Hanganyag: Oláh András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást