eur:
393.74
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Sziget: Miről álmodik a részeg matróz a fesztiválon?

Egy részeg matróz álmait mutatja be a francia Compagnie Malabar utcaszínházi társulat Les Voyages des Aquareves (A vízi álmok utazásai) című előadása a Sziget fesztiválon minden nap 22 órakor.

"Idén a Sziget egyik fókusztémája a víz, ezért szerettünk volna egy ehhez kapcsolódó nagy utcaszínházi produkciót" - mondta el az MTI-nek a Sziget programigazgatója. Mint Szép Fruzsina elárulta, hosszas keresés után akadt rá a dél-francia utcaszínházi társulat előadására, akik végül két kisebb produkciójukat is elhozták.

A Compagnie Malabar 29 éve alakult Languedocban, azóta 43 ország 1153 városában léptek fel nagy sikerrel. "Magyarországra régóta készültünk, de most jutottunk el először" - árulta el a Malabar nemzetközi produkciós menedzsere.

Mint Amandine Thomas felidézte, a nyolcvanas évek elején pezsgő művészeti közegben több utcaszínházi társulat is alakult az úgynevezett Nagy-Katalóniában, azaz Észak-Spanyolországban és Dél-Franciaországban. A Compagnie Malabar is az utcaművészetből született; maga a malabar szó katalánul azt jeleneti: zsonglőrködni.

Hosszú ideig tartott, míg a csapat igazi társulatként kezdett működni, de ma már maguk készítik a pirotechnikát, a jelmezeket, a mozgó díszleteket és installációkat; ők írják és adják elő a produkciók zenéit is - sorolta a produkciós menedzser.

Mint hozzátette, a languedoci Sommieres-ben immár állandó alkotói műhellyel és oktatási központtal rendelkező Malabar ismertetőjegye az állandó utazás; kétszer még az Északi-sarkon is jártak a Szigeten látható előadásukkal.

"Rendkívül sokoldalú színészekkel bírunk, ezért tudunk három produkciót előadni minden nap a Szigeten" - emelte ki Amandine Thomas.

A Budapestre érkezett 13 fős csapat tagjai napközben három-négy fős csoportokban járják a Szigetet a Les Exquizes Marquizes (Rizsporos őrgrófnék) és a Les Gardiens du Soleil (A Nap őrei) című produkciókkal. A mindig váratlan helyeken felbukkanó márkízok kinevetik a maguk körül látott dolgokat, míg a gyors és fürge napőrök a nap keletkezésének egyiptomi legendáját elmesélő, Helios című nagyprodukció "gyermekei".

Az esti előadásban a bajkeverő sündisznót alakító Karim elmondta: a Les Voyages des Aquareves nézői egy részeg matróz álmába, "az abszolút álom világába" csöppennek. A csónakháztól egy kis zenekarral a fedélzetén minden este útra kel egy 16 méteres holdfényszínű hajó, melyet pneumatkius gólyalábakon járó, furcsa lények kísérnek a nagydomb melletti rétig.

A Malabar társulatához a budapesti fellépések erejéig egy magyar "ideiglenes tag", Vizsy Orsolya is csatlakozott.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×