Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sziget: Miről álmodik a részeg matróz a fesztiválon?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy részeg matróz álmait mutatja be a francia Compagnie Malabar utcaszínházi társulat Les Voyages des Aquareves (A vízi álmok utazásai) című előadása a Sziget fesztiválon minden nap 22 órakor.

"Idén a Sziget egyik fókusztémája a víz, ezért szerettünk volna egy ehhez kapcsolódó nagy utcaszínházi produkciót" - mondta el az MTI-nek a Sziget programigazgatója. Mint Szép Fruzsina elárulta, hosszas keresés után akadt rá a dél-francia utcaszínházi társulat előadására, akik végül két kisebb produkciójukat is elhozták.

A Compagnie Malabar 29 éve alakult Languedocban, azóta 43 ország 1153 városában léptek fel nagy sikerrel. "Magyarországra régóta készültünk, de most jutottunk el először" - árulta el a Malabar nemzetközi produkciós menedzsere.

Mint Amandine Thomas felidézte, a nyolcvanas évek elején pezsgő művészeti közegben több utcaszínházi társulat is alakult az úgynevezett Nagy-Katalóniában, azaz Észak-Spanyolországban és Dél-Franciaországban. A Compagnie Malabar is az utcaművészetből született; maga a malabar szó katalánul azt jeleneti: zsonglőrködni.

Hosszú ideig tartott, míg a csapat igazi társulatként kezdett működni, de ma már maguk készítik a pirotechnikát, a jelmezeket, a mozgó díszleteket és installációkat; ők írják és adják elő a produkciók zenéit is - sorolta a produkciós menedzser.

Mint hozzátette, a languedoci Sommieres-ben immár állandó alkotói műhellyel és oktatási központtal rendelkező Malabar ismertetőjegye az állandó utazás; kétszer még az Északi-sarkon is jártak a Szigeten látható előadásukkal.

"Rendkívül sokoldalú színészekkel bírunk, ezért tudunk három produkciót előadni minden nap a Szigeten" - emelte ki Amandine Thomas.

A Budapestre érkezett 13 fős csapat tagjai napközben három-négy fős csoportokban járják a Szigetet a Les Exquizes Marquizes (Rizsporos őrgrófnék) és a Les Gardiens du Soleil (A Nap őrei) című produkciókkal. A mindig váratlan helyeken felbukkanó márkízok kinevetik a maguk körül látott dolgokat, míg a gyors és fürge napőrök a nap keletkezésének egyiptomi legendáját elmesélő, Helios című nagyprodukció "gyermekei".

Az esti előadásban a bajkeverő sündisznót alakító Karim elmondta: a Les Voyages des Aquareves nézői egy részeg matróz álmába, "az abszolút álom világába" csöppennek. A csónakháztól egy kis zenekarral a fedélzetén minden este útra kel egy 16 méteres holdfényszínű hajó, melyet pneumatkius gólyalábakon járó, furcsa lények kísérnek a nagydomb melletti rétig.

A Malabar társulatához a budapesti fellépések erejéig egy magyar "ideiglenes tag", Vizsy Orsolya is csatlakozott.