Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jankovics Marcell: Meg kell szüntetni az aránytalanságokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A vidéki és a határon túli kezdeményezések támogatásának növelését tűzte ki célul a Nemzeti Kulturális Alap új elnöke. Jankovics Marcell az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: el kellene érni, hogy végre ne csak a budapesti szervezésű események tegyenek szert országos ismertségre.

Biztosítani kell az egyensúlyt a budapesti, vidéki és határon túli pályázatok finanszírozásában - mondta a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Jankovics Marcell, aki augusztus 2-a óta tölti be a posztot, arról beszélt: mivel a fővárosból rendszeresen országos terítésű programokat szerveznek, érthető, hogy oda több támogatás jut, a különbség azonban aránytalan.

Az NKA elnöke példaként említette, hogy míg a 2010-ben eddig megítélt összegekből a fővárosi pályázók 3,2 milliárd forintot kaptak, addig vidékre csak 1,7 milliárd került, a határon túliaknak pedig mindössze 110 millió jutott.

Ez az eltérés akkor különösen szembetűnő, ha hozzátesszük azt is, hogy vidékről nem fele annyi pályázat érkezik, mint a fővárosból, vagyis egy vidéki pályázat általánosan kevesebbet kap, mint egy budapesti. És ugyanez igaz a határon túli jelentkezőkre is - magyarázta Jankovics Marcell, aki múlt heti sajtótájékoztatóján ismertette további terveit.

Ezen a téren három fontos tennivalója van az NKA-nak: arányosabban kell elosztania az összegeket, jobban meg kell ismertetnie a pályázati lehetőségeket a vidékiekkel és a határon túliakkal, illetve el kell érni, hogy ne csak a budapesti szervezésű események tegyenek szert országos ismertségre - mondta a szervezet elnöke.

Jankovics Marcell arról is beszélt, hogy újra működésbe kellene hozni a határon túli kulturális alapokat, ám amíg ez nem történik meg, a Nemzeti Kulturális Alap feladata támogatni az olyan pályázókat, akik azoktól a szervezetektől számítanának hozzájárulásra.

Hanganyag: Hlavay Richárd