eur:
393.46
usd:
368.01
bux:
66196.34
2024. április 24. szerda György

Kiállítás meztelen Mona Lisákból Dél-Olaszországban

Szokatlan, de annál érdekesebb kiállítás látható a dél-olasz Pugliában: a világ egyik legismertebb festményének, a Mona Lisának az utánzatai láthatók - ruha nélkül.

Szeptember 30-ig látható az egykori olasz királynőről elnevezett Margherita di Savoia városában a Meztelen Gioconda című kiállítás; Giocondának hívják olaszul a külföldön Mona Lisaként ismert Leonardo-festményt. A még Itáliában is kevéssé ismert pugliai városka ezzel a rendkívüli kiállítással igyekszik magára felhívni a figyelmet.

A Leonardo da Vinci festette képtől kezdve a napjainkig alkotott Mona Lisákig a kiállítás két szekcióban kíséri végig az utódok műveit. Az első a XVI. századtól az 1900-as évekig mutatja be a főleg Olaszországban festett Mona Lisa-utánzatokat, a másodikban az 1911-től mostanáig készült Giocondák sorakoznak.

A toszkán Leonardo da Vinci múzeummal együttműködésben rendezett kiállítás büszkeségének a mester kedvenc tanítványaként ismert Gian Giacomo Caprotti, közismertebb nevén Salai (az Ördög), 1511-ben festett Monna Vanna című képe számít. Ez a meztelen Gioconda nemrég befejezett restaurálása óta először hagyta el Toszkánát. A kiállítás második része a francia-amerikai Marcel Duchamp bajuszos Giocondájával kezdődik. A kortárs alkotások között videoinstallációk és számítógépes technikával újjászületett Mona Lisák láthatók.

A kiállítás címe nem kizárólag arra utal, hogy az alkotások főszereplője meztelen. "A Mona Lisát övező titok leleplezését tűztük ki célul. Az évszázadok alatt egymás után alkotott utánzatok és új verziók mindegyike elárul valamit az eredetiről. Analógiák és variánsok a Leonardo-festmény megfejtéséhez visznek közelebb" - magyarázta a da Vinci múzeum igazgatója, Alessandro Vezzosi.

"A művészet kiváló idegenforgalmi vonzóerővel bír. Ezért gondoltunk arra, hogy Mona Lisa segít a dél-olasz kulturális élet megerősítésében " - mondta a kiállítás bemutatóján Margherita di Savoia polgármestere, Gabriella Carlucci.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×